Duurzaamheid

Gemeente levert eigen stroom met zonnepanelen op werf

Print
Gemeente levert eigen stroom met zonnepanelen op werf

Tom Wienhofen (l) van Megens Installatietechniek en burgemeester Peter de Koning sluiten het zonnedak symbolisch aan op het net. Rechts wethouder Rob Peperzak. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

Burgemeester Peter de Koning en Tom Wienhofen van Megens Installatietechniek hebben donderdagmiddag op symbolische wijze de 344 zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf aangesloten op het stroomnet. Het ‘zonnedak’ is het eerste op een gebouw van de gemeente Gennep.

De zonnepanelen leveren voldoende capaciteit om het stroomverbruik in het gebouw aan de Paesplasweg op te vangen. Er kunnen zelfs nog vijftien huishoudens in de omgeving profiteren van de opgewekte stroom.

Verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen staat hoog op het lijstje van het Genneps college. Wethouder duurzaamheid Rob Peperzak: ,,Alle daken van gemeentelijke gebouwen die hiervoor geschikt zijn, worden in de toekomst voorzien van zonnepanelen. Op een aantal basisscholen in de gemeente liggen al zonnepanelen. Gemeenschapshuis D’n Toomp en de gymzaal in Heijen volgen binnenkort. Het is mooi dat ook steeds meer particulieren en andere organisaties kiezen voor duurzame energieopwekking. Zoals Stichting MFC De Goede Herder die voor zonnepanelen op de nieuwe aanbouw van De Goede Herder hebben gezorgd. Initiatieven van zulke verenigingen kunnen rekenen op een subsidie van de provincie.”

Behalve verduurzaming van gebouwen, wordt ook op andere manieren energie bespaard en duurzaam opgewekt. “Alle nieuwe openbare verlichting bevat led-verlichting en bij vervanging kiezen we enkel nog voor deze energiezuinige lampen. Nieuwe bedrijfsauto’s die we aanschaffen zijn elektrisch en we plaatsen meer oplaadpunten in de gemeente. Bovendien proberen we – samen met onze inwoners – de afvalstroom zo klein mogelijk te maken. Het aantal kilo’s afval per inwoner daalt al enkele jaren en ook het grote animo voor de opruimactie Gennep Schoon is een mooi voorbeeld. Zo werken we samen aan het minimaliseren van de Gennepse CO2-voetafdruk.”

De wethouder had goed nieuws over het terugleveren op het stroomnetwerk. Voor energieprojecten met een opbrengst van meer dan vijf megawatt bestaat er de mogelijkheid terug te leveren aan het net. „Enexis en Tennet hebben schriftelijk laten weten dat energiecoöperaties op aanvraag mogen terugleveren aan het net. Er moet dan wel eerst een verzoek gedaan worden, en in de meeste gevallen wordt dat gehonoreerd.”