Natuur

Megaprojecten in gevaar na ‘stikstofuitspraak’

Print
Megaprojecten in gevaar na ‘stikstofuitspraak’

Ook de uitbreiding van Chemelot wordt getroffen door de uitspraak van de Raad van State. Afbeelding: De Limburger

Roermond -

Grote verkeersprojecten, bedrijfsuitbreidingen en bouwplannen in Limburg lopen gevaar door een recente Raad van State-uitspraak. De hoogste bestuursrechter heeft een streep gezet door de aanpak van de schadelijke stikstofuitstoot in Nederland. De provincie maakt zich grote zorgen.

De realisatie van megaprojecten waar al jaren aan wordt gewerkt, is onzeker. Het gaat om de vernieuwing van de N280 richting Weert, de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen, de verbreding van de A2 tussen Echt en Geleen en honderden uitbreidingsplannen van boeren. De provincie noemt als mogelijk getroffen projecten ook nog de reconstructie van verkeersknooppunt Zaarderheiken bij Venlo (A73-A67), de uitbreiding van de Chemelotcampus in Geleen, enkele hoogwaterbeschermingsprojecten langs de Maas en bedrijfsvestigingen op Greenport Venlo. Volgens natuur- en landbouwgedeputeerde Hubert Mackus dreigt vertraging van de plannen, stijging van kosten of in het uiterste geval zelfs afstel.

Vergunningen

De uitspraak heeft nog meer gevolgen. Woningbouwprojecten en de uitbreiding van bedrijventerreinen worden voorlopig on hold gezet omdat gemeenten bestemmingsplannen niet meer kunnen vaststellen. Rond de tweehonderd vergunningen, onder meer van enkele bedrijven op Chemelot en van tal van veebedrijven kunnen niet worden verleend.

Afgekeurd

De provincie maakt zich, zo zegt Mackus, „grote zorgen” over de gevolgen van de Raad van State-uitspraak. De onderuitgehaalde stikstofaanpak komt er kort gezegd op neer dat in ruil voor maatregelen die de impact van stikstofuitstoot op kwetsbare natuur moeten verkleinen, nieuwe economische ontwikkelingen in de buurt van deze natuurgebieden kunnen blijven plaatsvinden. Omdat het effect van die maatregelen niet vaststaat heeft de hoogste bestuursrechter de aanpak afgekeurd.

Lees ook: Stikstof als strop om de nek

Er vindt overleg plaats tussen bestuurders van provincies, onder anderen uit Limburg, en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de vraag welke oplossing er moet komen. Denkrichtingen lopen uiteen van het verkleinen van de veestapel tot het verlenen van uitzonderingsvergunningen in combinatie met compenserende maatregelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen