Hulpdiensten

Zonnecellen verstoren wifi en digitale apparatuur

Print
Zonnecellen verstoren wifi en digitale apparatuur

Zonnepanelen kunnen ook het bereik van smartphone of radio binnenshuis verslechteren. Afbeelding: AD

Slecht geïnstalleerde of kwalitatief ondermaatse zonnepanelen blijken letterlijk stoorzenders voor draadloze apparatuur. Traag wifi? Dat kunnen de nieuwe zonnecellen van de buurman zijn. Zelfs C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulance, heeft er last van.

Agentschap Telecom heeft in zes maanden tijd al tien gevallen aan de hand gehad waarbij zonnecellen de communicatie van de hulpdiensten dreigden te verstoren. Het ging niet zover dat er geen verkeer meer mogelijk was, maar de dekking van het C2000-netwerk vertoonde onverklaarbare zwakke plekken. Onderzoekers van het agentschap ontdekten de oorzaak: zonnepanelen.

Montage

Omvormers van slechte kwaliteit en slordige montage blijken de voornaamste oorzaken. „Zonnepanelen zijn een groeimarkt en er zijn ook cowboys actief die het niet zo nauw nemen met de voorschriften”, zegt John Derksen, hoofd toezicht bij Agentschap Telecom.

Kwalitatief slechte omvormers zenden een radiosignaal uit dat wordt versterkt door aansluitkabels die slordig op het dak gelegd zijn en niet keurig evenwijdig zijn vastgezet. „Dan fungeren die kabels als een antenne met een reikwijdte van wel een kilometer. Als er dan een zendmast van C2000 in de buurt staat kan er een storing optreden.”

Storingen

Ook thuis kunnen mensen last hebben van rare storingen van bijvoorbeeld hun wifi. „Als je wifi opeens heel traag wordt, dan zou dat zomaar het nieuwe slecht geïnstalleerde zonnepaneel van de buurman kunnen zijn. Die zonnepanelen kunnen ook het bereik van de smartphone of radio binnenshuis verslechteren.”

Beveiliging

Agentschap Telecom liet twee weken geleden 252 zonnepanelen op het dak van het Haagse congrescentrum World Forum voor drie weken afsluiten omdat er te veel storing op C2000 was, terwijl de beveiliging met de komst van Ivanka Trump en koningin Máxima optimaal moest zijn.

De toezichthouder wijst importeurs en fabrikanten van zonnepanelen inmiddels op ongewenste bijwerkingen. Ook installateurs krijgen voorlichting van Agentschap Telecom tijdens bijeenkomsten van de branche: kabels zomaar los op het dak leggen, is geen installeren.