IVN-wandeling door Kraijelheide

Print
IVN-wandeling door Kraijelheide
Helden / Maasbree -

IVN Helden e.o. houdt zondag 23 juni een wandeling door de Kraijelheide, tussen Boekend en Maasbree. Deelnemers aan de tocht verzamelen zich om 9.00 uur bij het IVN gebouw aan de Kloosterstraat 12 in Helden. Van hieruit vertrekken ze naar Maasbree, waar de gids Peter Maessen bij de kerk klaar staat om het wandelgezelschap door het 210 hectare grote natuurgebied te leiden.

Etymologisch stamt de naam van kraai-lo wat kraaienbos betekent. Een synoniem van deze naam, Kraayel, komt al voor in 1767. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het gebied grotendeels ontgonnen in het kader van werkverschaffing. Later werd het een recreatiegebied.

In lokale plannen, die tussen 1967 en 1982 werden gevormd, kreeg het gebied een militaire bestemming waarbij de soldaten van de Frederik Hendrik kazerne in Venlo hun oefenterrein aan de Groote Heide zouden verruilen voor de Crayelheide. Het gemeentebestuur van Venlo kwam hiertegen echter in het verweer, later gevolgd door omwonenden en belangengroepen. Deze plannen van het Ministerie van Defensie werden uiteindelijk dan ook niet uitgevoerd.

Deelname is gratis. Aanmelden bij Peter Maessen, tel. 06 8129 3259.