Geen langzaam leeglopend luchtbed meer

Print
Geen langzaam leeglopend luchtbed meer

Tijdens een toerrit wordt er naast het rijden vooral genoten van de omgeving. Afbeelding: GTM Maasbree

Maasbree -

De gezamenlijke liefde voor stevig ronkende motoren en het koesteren van de geneugten des levens brachten de leden van GTM Maasbree 25 jaar geleden bij elkaar. Een heuse motorclub was geboren. De afkorting GTM staat voor Gasse-Terrasse-Matrasse en dat vraagt natuurlijk om een uitleg.

„Eigenlijk is het heel simpel. Gasse wil zeggen dat we gas gaan geven voor de start van een tourrit. Onderweg houden we een stop bij een of meer terrasjes. Tja, en die matrassen liggen ’s avonds klaar na een vermoeide tocht. Ik weet niet of de bedenker van die naam spannende dingen in gedachte had bij die ‘M’ van Matrasse. Dat laat ik even in het midden”, aldus voorzitter/secretaris Mieke Hendrix. De nadruk ligt vooral op plezier. De meeste motoren zijn gerieflijke toermotoren van de merken Yamaha en BMW. Sommigen rijden op de zogeheten choppers, zoals Suzuki en Harley Davidson. Ieder jaar in maart worden de voertuigen van stal gehaald en krijgen ze een flinke poetsbeurt, zodat alle zichtbare onderdelen weer flonkeren in de zon. Natuurlijk wordt bij die gelegenheid ook het noodzakelijke onderhoud gepleegd.

De grens over

Elke maand staat er vervolgens een van tevoren uitgestippelde eendaagse rit op het programma. „Iedereen is vrij om daar wel of niet aan deel te nemen. Niets is verplicht. In augustus is er doorgaans een weekendtrip gepland. Meestal gaan we de grens over, naar Duitsland. Daar heb je mooiere wegen en je kunt daar overal goed eten en drinken. Een flinke schnitzel bijvoorbeeld is mijn favoriet. We proberen zo veel mogelijk de autowegen te vermijden. Het gaat ons om het genieten onderweg van de omgeving. Van de natuur, de stadjes en de dorpjes waar we doorheen rijden.” Overnacht wordt er de laatste jaren in een hotel. „Dat is comfortabeler dan in een tentje te slapen op een langzaam leeglopend luchtbed. Dat deden we vroeger. Vergeet niet dat we ook al enkele gepensioneerde leden tellen. Die willen gewoon een aangename matras in een rustige kamer. ’s Ochtends zijn we dan weer lekker fit om op de motor te klimmen.”

Hechte vereniging

De hechte vereniging telt momenteel dertig leden, waarvan de helft afkomstig is uit Maasbree. De rest woont in de omliggende plaatsen. In de topjaren waren dit er zelfs 55. Vorig jaar volgde Mieke Jan Timmermans op als voorzitter, die al vanaf de oprichting de club leidde. Hij is nog steeds lid van GTM Maasbree. „Onze vergaderingen worden gehouden in een gemoedelijke sfeer. De jaarvergadering in november noemen we niet voor niets onze eindejaar evaluatie ‘greek’ avond, waarop iedereen zijn hart kan luchten.”

Geen langzaam leeglopend luchtbed meer
En na afloop van een rit wordt er doorgaans standaard geproost. Foto: GTM Maasbree

Jubileumprogramma

Het jubileumprogramma op zaterdag 15 juni start voor de huidige GTM-leden ’s morgens met een royaal ontbijt bij Café de Pool, sinds enkele jaren het vaste clubhonk, gevolgd door een niet al te lange rit, ‘rondom de kerk’. Onderweg is er behalve een lunch een stop met enkele behendigheidspelletjes, die op de motor uitgevoerd dienen te worden. Eenmaal terug worden de motoren eerst naar huis gebracht, waarna ’s avonds om 18.30 uur het jubileumfeest losbarst met een uitgebreide barbecue en het vertoon van filmpjes en foto’s uit het roemrijke verleden. Ook oud-leden zijn dan van harte uitgenodigd. „Twee leden, die naar Zuid-Afrika zijn geëmigreerd, schuiven die avond ook aan. We hebben helaas nog niet alle oud-leden kunnen traceren, dus men kan zich nog aanmelden door ons een mailtje te sturen.” Het email adres is gtmmaasbree@home.nl. De feestlocatie is uiteraard Café de Pool, Dorpsstraat 67 in Maasbree.