Motorclub No Surrender ook verboden

Print
Motorclub No Surrender ook verboden

Afbeelding: ANP

Ook motorclub No Surrender is door de rechter verboden. De rechtbank in Assen oordeelt dat No Surrender een gevaar is voor de openbare orde.

„Een groot aantal leden van No Surrender is structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn.” De advocaat van No Surrender laat weten in hoger beroep te gaan.

Gevaar

Volgens de rechtbank loopt de samenleving gevaar door de motorclub. „Daarom moet de vereniging verboden worden ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen. Het gevolg hiervan is dat No Surrender ophoudt te bestaan en dat aan alles wat met het uiterlijk vertoon van No Surrender verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken een einde komt.”

Lees ook: Verboden Hells Angels hebben nog weinig te vrezen

No Surrender bestond sinds 2013 en heeft honderd chapters (afdelingen) en andere onderdelen in binnen- en buitenland, met enkele honderden leden in Nederland. De motorclub is opgericht door Klaas Otto, die momenteel in de cel zit in afwachting van zijn hoger beroep. Vorig jaar oktober werd hij veroordeeld tot zes jaar cel voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto is geen lid meer van de club, net als de andere oud-bestuurder Henk Kuipers. Hij kreeg landelijke bekendheid door onder meer een tv-programma over hem. Ook Kuipers moet binnenkort weer voor de rechter verschijnen, hij wordt verdacht van onder meer afpersing, diefstal met geweld en het leiden van een criminele organisatie.

Hells Angels

Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. De motorclub gaat daartegen in beroep. Bandidos werd eerder ook al zowel door de rechter en vervolgens ook door het hof verboden. Het hof in Den Haag doet half juni in hoger beroep uitspraak over het verbod op motorclub Satudarah, nadat de rechtbank die eerder ook had verboden.