Week van de Beek in teken van verbinding en kennisuitwisseling

Print
Week van de Beek in teken van verbinding en kennisuitwisseling

De ouderen gaven benamingen als ‘koeleskupkes’, ‘duivelsknuppels’ en ’pinksterbloemen‘ op een enthousiaste manier door aan de jeugd. Afbeelding: Waterschap Limburg

Haelen -

De leerlingen van groep 5 en 6 van De Leerlingst in Haelen verrichtten afgelopen woensdagochtend de aftrap voor de tweede Week van de Beek - een gezamenlijk project rond de Haelensebeek van de basisschool met Waterschap Limburg, Zorgcentrum Proteion Magdalena, Zorgcentrum St. Elisabeth en vrijwilligers van Groen Hart Leudal in Haelen.

Samen met gidsen van GroenHart Leudal en een groep ouderen van de zorgcentra Magdalena en St. Elisabeth blikt de organisatie we terug op een educatieve ochtend waarin jong en oud naast enkele leerzame opdrachten water- en natuurkennis met elkaar uitwisselden. De ouderen gaven benamingen als ‘koeleskupkes’, ‘duivelsknuppels’ en ’pinksterbloemen‘ op een enthousiaste manier door aan de jeugd. “Ik ben dankbaar dat ik erbij mocht zijn”, blikt een bewoner van St. Elisabeth terug op de activiteit. „Ik heb meer waardering gekregen voor het onderwijs van nu en ik heb genoten van de gesprekken met de leerlingen.”

De leerlingen van Basisschool de Leerlingst brengen in het kader van het project twee keer per jaar een verslag uit aan Waterschap Limburg over de toestand in en om de Haelensebeek. Deze afspraak is in 2017 gemaakt tijdens de officiële opening van het herinrichtingsproject van de beek. Het waterschap vindt het belangrijk om ook kinderen bewust te maken van de natuur, water en natuurlijk de klimaatverandering.”

Waterschap Limburg heeft samen met gemeente Leudal en provincie Limburg een stuk van de Haelensebeek opnieuw ingericht. De beek kan hierdoor weer natuurlijk meanderen, waardoor het aantal plant- en diersoorten toeneemt. Er is een vispassage aangelegd en fiets- en voetpaden zijn verlegd en/of vernieuwd. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool hebben meegedacht over het ontwerp van het stuk van de beek dat vlakbij de school stroomt.