Modelvliegclub Apollo’64 viert 800 jaar Horst met historische open dag

Print
Modelvliegclub Apollo’64 viert 800 jaar Horst met historische open dag

Naast het bekijken van allerlei historische vliegtuigmodellen, wordt er ook met enkele schaalmodellen gevlogen. Afbeelding: Modelvliegclub Apollo ‘64

Horst / Panningen -

Horst aan de Maas mag dit jaar bijzonder veel kaarsjes uitblazen, 800 om precies te zijn. Speciaal vanwege dit jubileum houdt modelvliegclub Apollo’68 in samenwerking met Stichting PHantasy in Blue afdeling Panningen een open dag op zondag 23 juni die geheel in het teken staat van de luchtvaartgeschiedenis.

In de afgelopen 800 jaar hebben veel ontwikkelingen zich voorgedaan. Niet alleen vervoersmiddelen als de kar en de auto hebben zich ontwikkeld, ook de luchtvaart nam grote sprongen. Om de historie van de luchtvaart zo volledig mogelijk in beeld te brengen én de verjaardag van Horst groots te vieren, organiseert Horster modelvliegclub Apollo’68 in samenwerking met PHantasy in Blue een open dag. „Uniek aan deze dag is dat het publiek voor één keer tússen de historische modellen mag komen”, vertelt een bestuurslid van de modelvliegclub. „Onder begeleiding van leden van onze club kun je van dichtbij foto’s maken van de modellen. Er vliegen schaalmodellen van de allereerste vliegtuigen tot het moderne jet-tijdperk. Alle vragen die je hebt over vliegtuigen door de jaren heen worden deze dag beantwoord.”

Schaalmodellen

Apollo’68 organiseert de open dag in samenwerking met Stichting PHantasy in Blue. Deze stichting bouwt schaalmodellen van oude en hedendaagse vliegtuigen. De modellen laten de ontwikkeling zien van het luchtvaartuig in de Nederlandse (militaire) luchtvaart. Bestuur en bouwers/vliegers leveren hun inbreng op vrijwillige basis en werken allemaal vanuit dezelfde passie: het bouwen en laten vliegen van kwalitatief hoogwaardige, radio bestuurde, vliegende, grote schaalmodellen. Tijdens de open dag gaan verschillende schaalmodellen van deze stichting de lucht in. „De piloten die deze dag vliegen nemen de historie zeer serieus; elk detail van hun model komt overeen met het origineel”, aldus de organisatie van de open dag.

Tentoonstelling

Het programma van deze dag wordt verder aangevuld door schaalvliegtuigen van leden van modelvliegclub Apollo ’68. „Een model van een van de eerste passagiersvliegtuigen uit 1935, het transportvliegtuig Hercules in verschillende schalen en aandrijvingstechnieken, een traumahelikopter, een militair verkenningstoestel uit 1938 en de PC-21 turboproptoestellen die pas in 2002 geïntroduceerd zijn: je vindt het allemaal tijdens de historische luchtvaartshow. Kortom, het belooft een spectaculaire presentatie te worden van modelvliegtuigen gebaseerd op vliegtuigen uit de bemande luchtvaart. De modellen zullen vliegend maar ook statisch aan het publiek getoond worden. Verder zal er op het terrein op verschillende plekken toelichting gegeven worden over het modelvliegen en zal onder andere een groot aantal modelmotoren tentoongesteld worden.”

Historische open dag

De historische open dag vindt plaats op zondag 23 juni op het modelvliegveld aan Op de Kamp 4 in Horst. De demonstraties beginnen om 11.00 uur. De show duurt tot 18.00 uur. Het clubgebouw is ingericht met foto’s van de luchtvaarthistorie en enthousiastelingen kunnen met een flightsimulator zelf oefenen hoe het is om te vliegen. Toegang en parkeren zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.mvc-apollo68.nl of www.phblue.nl.