Geen beukende beats meer bij kasteelruïne in Horst: buiteneditie Wild Kingdom stopt

Print
Geen beukende beats meer bij kasteelruïne in Horst: buiteneditie Wild Kingdom stopt

Wild Kingdom vond in 2015, 2016 en 2017 plaats bij de kasteelruïne in Horst. Afbeelding: De Limburger

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Dancefestival Wild Kingdom zal geen nieuwe edities meer organiseren bij de kasteelruïne in Horst. Reden is dat de gemeente daar geen ‘harde, geluidsdragende evenementen’ meer wil toestaan.

Het in 2015 ontstane Wild Kingdom organiseert alleen nog een jaarlijks feest in De Mèrthal. Er werden drie edities in de openlucht gehouden, voor het laatst in 2017. „Vorig jaar sloegen we buiten een jaar over vanwege de verbouwing van de Kasteelboerderij”, zegt projectleider Maik Cox van Wild Kingdom. „Maar bij de evaluatie van de laatste wintereditie in De Mèrthal zei de gemeente dat er een grote kans was dat er geen nieuwe Wild Kingdom bij de kasteelruïne zou mogen plaatsvinden.” Toen Cox een maand geleden bij de gemeente aankondigde dat hij een vergunning wilde gaan aanvragen, kreeg hij te horen dat hij nul op rekest zou krijgen in verband met een nieuw bestemmingsplan voor Afslag 10: het gebied rondom de kasteelruïne.

Flora en fauna

Volgens een woordvoerder van Horst aan de Maas is er momenteel nog geen sprake van een nieuw bestemmingsplan. „Maar het gebied is in ontwikkeling en vanwege alle dingen die daar nog gaan gebeuren, vinden we dit soort evenementen daar niet meer passend. Dit in verband met de flora en fauna in de omgeving en de overlast.” Wat betreft de gemeente zou Wild Kingdom wel plaats kunnen vinden op het evenemententerrein aan de rand van de Kasteelse Bossen, waar ook festival Funpop plaatsvindt.

Voor de organisatie van Wild Kingdom was dat geen optie. „De kasteelruïne heeft iets magisch en is dé locatie voor Wild Kingdom.” Het festival keek nog wel even naar andere opties in de gemeente, maar besloot al snel definitief te stoppen. „Wij doen dit vrijwillig en er gaat veel tijd in zitten. Eigenlijk waren we ook al te laat om nog ergens anders heen te gaan.” Cox sluit niet uit dat betrokkenen bij Wild Kingdom ooit nog een ander festival in Horst zullen organiseren. Dit zal hoe dan ook onder een andere naam zijn.

Beleving

Eric Janssen, één van de grondleggers van Wild Kingdom en mede-eigenaar van de Kasteelboerderij, noemt het jammer dat het buitenfestival verdwijnt. „Dit was een festival voor de regio waar 3000 man op afkwam. Dat was wel uniek. Er verdwijnt een stukje beleving.”