Doodslag in Amstenrade: Portugees krijgt acht jaar cel

Print
Doodslag in Amstenrade: Portugees krijgt acht jaar cel

De boerderij in Amstenrade waar de Portugezen woonden. Afbeelding: Bas Quaedvlieg.

Amstenrade -

S. doodde zijn collega Michel Mourao Gonçalves (24) tijdens een ruzie in een woonboerderij aan de Oudestraat in Amstenrade, waar de seizoensarbeiders met twee andere Portugezen woonden. Allen waren aan het werk als stratenmaker in Zuid-Limburg en België.

Noodweer

Uit het politie-onderzoek is gebleken dat er al enkele dagen een spannen sfeer bestond tussen de twee over de vrouw van S. Op 28 juli werd S. door Gonçalves belaagd. In het gevecht dat daarop ontstond overmeesterde S. zijn landgenoot. Daarbij bracht hij een nekklem aan, die zo lang duurde dat hij het slachtoffer wurgde.

S. zelf hield tijdens de zitting op 24 mei vol dat het om zelfverdediging ging, omdat Gonçalves zou een mes hebben: „Ik dacht dat ik vermoord zou worden. Ik was zo bang, ik wist niet wat ik moest doen.” Hij handelde in paniek en beriep zich daarom op noodweer. Volgens advocaat Theo Boumans moest zijn cliënt daarom worden vrijgesproken.

Capoeira

De rechter concludeert echter dat van noodweer geen sprake was omdat de nekklem zo lang heeft geduurd dat S. „willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat Gonçalves daardoor zou overlijden.” Hij kende de nekklem van capoeira-lessen en wist welke risico’s daaraan kleefden. Twee weken geleden eiste de officier van justitie tien jaar celstraf.

Een van de huisgenoten heeft het gevecht gefilmd zonder in te grijpen. Daarop is te zien dat S. meerdere keren tegen het bovenlichaam en het hoofd van Michel schopt. Hierna heeft hij hem gewurgd. Op de opnames is ook te horen dat het slachtoffer ‘laat me los’ heeft geroepen en dat S. heeft gezegd: „Eerst moet je me uitleggen hoe...”

Supermarkt

Na de dood hebben S. en een andere huisgenoot Gonçalves achtergelaten en zijn ze naar de supermarkt in Amstenrade gegaan. De achtergebleven filmer belde intussen hun baas, die de politie inschakelde.

De veroordeelde S. moet ook een schadevergoeding betalen aan de twee minderjarige kinderen van Gonçalves van 25 euro per maand tot het moment dat zij meerderjarig zijn. Dat is in totaal euro 8.700 euro. S. draait ook op voor de kosten voor de uitvaart en repatriëring van Gonçalves naar Portugal van ruim 4.000 euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen