Formatie

Forum voor Democratie en PVV in Limburg aan de macht

Print
Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht -

Limburg wordt de eerste plek in Nederland waar Forum voor Democratie (FvD) gaat besturen. Vrijdagmiddag wordt in Maastricht het nieuwe provinciale college gepresenteerd met gedeputeerden van CDA, VVD, FvD, PVV, lokale partij GBBL uit Landgraaf én GroenLinks.

Na de grote overwinning bij de verkiezingen in maart is Limburg waarschijnlijk de enige provincie waar FvD aan de macht komt. In alle andere provincies belandt de partij zoals het er nu naar uitziet in de oppositie. De PVV kwam in 2011 in Limburg al eens in het provinciebestuur. Na een jaar liep deze coalitie met CDA en VVD op de klippen. Sindsdien heeft de partij van Geert Wilders in geen enkele provincie meer bestuurd. FvD en PVV behaalden in maart samen ongeveer dertig procent van de stemmen in Limburg.

Lijsttrekkers

Allebei schuiven de partijen hun lijsttrekker naar voren als gedeputeerde. Bij FvD is dat Ruud Burlet en bij de PVV Robert Housmans, allebei uit Geleen. Namens het CDA blijven Ger Koopmans en Hubert Mackus samen in het college.

Lees ook: Forum-gedeputeerde krijgt portefeuille duurzaamheid

Dat geldt ook voor VVD-gedeputeerde Joost van den Akker. Een nieuw gezicht is Andy Dritty, voormalig wethouder en fractievoorzitter van de grootste partij in Landgraaf, het lokale GBBL. Momenteel is hij directeur van samenwerkingsverband Euregio rijn-maas-noord.

GroenLinks

De meest opvallende naam is die van GroenLinks-gezicht Carla Brugman. Haar partij heeft herhaaldelijk gezegd niet te zullen deelnemen aan een college waar ook FvD en PVV deel van uitmaken. Haar partij laat weten verrast te zijn door de voordracht en ook geen enkele steun te geven aan het college waarin Brugman plaatsneemt. Volgens de fractie ontkent het nieuwe college de belangen van duurzaamheid in Limburg. Brugman stopte vorig jaar als fractievoorzitter in Provinciale Staten nadat ze wethouder was geworden in Venray namens Venray Lokaal.

Constructie

Samen vormen de gedeputeerden een zogeheten extraparlementair college. Deze constructie is bedacht nadat de progressieve partijen weigerden deel te nemen aan een traditionele coalitie met FvD en/of PVV. Het wil zeggen dat er een hoofdlijnenakkoord wordt opgesteld en dat voor plannen naar wisselende meerderheden in Provinciale Staten wordt gezocht. De partijen van de gedeputeerden vormen samen dus geen coalitie. SP, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en ook GroenLinks gaven vorige week te kennen ook hier niet aan te willen meedoen.

Het collegeprogramma krijgt de naam Vernieuwend Verbinden en wordt aan het eind van de maand verwacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee