Rechtbank

Taakstraf geëist voor brandstichting woonhuis in Horst

Print
Taakstraf geëist voor brandstichting woonhuis in Horst

Afbeelding: De Limburger

Horst -

Als het aan justitie ligt hoeft een 52-jarige man die verdacht wordt van brandstichting op 6 januari in Horst, niet terug de cel in. Wel eist het openbaar ministerie 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf.

De man werd opgepakt na een kleine brand in de Weisterbeekstraat afgelopen januari. De politie rukte met dertien agenten uit, de brandweer kwam met twee bluswagens. Het vuur was snel gedoofd.

Tissue

In de rechtszaal verklaarde de man – die verder een blanco strafblad heeft – die avond uit de kroeg te zijn gekomen en thuis onenigheid te hebben gekregen met zijn vrouw. Zij zat in de tuin met haar zus en dochter. Toen de man terug naar binnenging, stak hij een tissue in brand. Naar eigen zeggen schrok hij van het vuur, liet het zakdoekje vallen en trapte het uit op de mat bij de achterdeur. De resten gooide hij weg, waarna hij naar bed ging.

Paniek

In de tuin zagen zijn vrouw, schoonzus en stiefdochter kort daarna vlammen bij de achterdeur. Zij raakten in paniek omdat de poort dichtzat en ze niet weg konden. Daarop werd het alarmnummer gebeld. Uiteindelijk werd de sleutel gevonden. De brandweer doofde het vuur en lichtte de 52-jarige man van bed.

In de rechtszaal werd bekend dat de man uit frustratie geroepen zou hebben dat ‘als het zo moet’ hij ‘er net zo goed de fik in kan gooien’. Tegenover de rechter verklaarde hij dat ‘bij wijze van spreken’ te hebben bedoeld en het vuur te hebben gedoofd.

Alcohol

De officier van justitie zei voldoende bewijs te zien voor opzettelijke brandstichting. „Volgens mij heeft de grote mate van alcoholgebruik ook een bijdrage gehad aan zijn bewustzijn en is hij zich er onvoldoende bewust van geweest of het vuur daadwerkelijk uit was.”

De advocaat vroeg vrijspraak. „We hebben in dit dossier niet meer dan dat hij het zakdoekje aansteekt, schrikt en het uitmaakt. De brand heeft hij nooit gewild.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen