Video: ‘Kijk nou toch, dat is net Jan Smeets’

Print

Pinkpopbaas Jan Smeets krijgt bronzen beeld cadeau. Video: De Limburger

Maastricht / Landgraaf -

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar aan de vooravond van de vijftigste editie van Pinkpop heeft festivaldirecteur Jan Smeets dan toch zijn beeld gekregen. Een cadeautje van de gemeente Landgraaf

Jan Smeets kan een enthousiaste kreet niet onderdrukken als het doek op het grasveld tegenover de rotonde Witte Wereld in Landgraaf valt en de buste tevoorschijn komt. „Kijk nou toch, dat is net Jan Smeets”, lacht de grijze Pinkpopbaas. Hij is in zijn nopjes met het cadeau van de gemeente Landgraaf voor de oprichter van het jubilerende popfestival. „Niet dat ik hierop heb zitten wachten, maar dit is toch wel heel leuk.”

Ook echtgenote Till is content. „Zo’n cadeau krijgt niet iedereen. Dit is heel mooi. En de kunstenaar heeft knap werk verricht, want de gelijkenis is treffend. Als je snel kijkt, zie je de ietwat arrogante blik, die Jan wel eens kan hebben. Maar als je de buste wat beter bestudeert, zie je ook zijn zachte karaktertrekken.”

Till Smeets is tijdens het maakproces, dat drie maanden heeft geduurd, een paar keer gaan kijken in het atelier van de Landgraafse kunstenaar Alexander Taratynov. „Slechts één keer heb ik een opmerking gemaakt: ik vond de kop iets te jong. Maar nu er wat meer rimpels in het voorhoofd zijn gemaakt, is het heel realistisch geworden.”

Jeugdig

Een man op leeftijd met een jeugdige uitstraling, dat heeft hij proberen te maken, zegt Taratynov. Dat jeugdige komt tot uiting in het T-shirt met Rolling Stones-logo en het spijkerjasje, waarmee de kunstenaar de buste heeft aangekleed.

Taratynov, geboren en getogen in Moskou en - na gewoond te hebben in Amsterdam en Maastricht - vijf jaar geleden neergestreken in Landgraaf mag de komende jaren nog meer beelden gaan maken voor de gemeente. „Een stuk of tien, die op verschillende plekken komen te staan. Beelden die allemaal iets met muziek te maken hebben”, vertelt hij. Met het volgende kunstwerk is hij al begonnen: een onderzeeër, die verwijst naar de Yellow Submarine van The Beatles. „Dat wordt volgend jaar onthuld.”

De straat op met Jay aflevering 2. Video: De Limburger