Drama voor Franse westkust: reddingsactie wordt drie redders fataal

Print
Drama voor Franse westkust: reddingsactie wordt drie redders fataal

Brandweerlieden, reddingswerkers en medewerkers van de Franse zeevaartautoriteit stellen voorwerpen veilig van de gekapseisde en daarna op de rotsen geslingerde reddingsboot SNS 061 Jack Morisseau. Afbeelding: AFP

Een reddingsoperatie in een vliegende storm heeft vrijdag een loodzware tol geëist voor de kust van de West-Franse badplaats Les Sables-d’Olonne. Drie reddingswerkers verdronken er toen hun reddingsboot kapseisde. Vier collega’s raakten gewond. Ze waren uitgerukt voor een vissersboot in de problemen.

Van die Franse vissersboot ontbreekt voorlopig elk spoor. Van de opvarende(-n) van de Carrera, zoals de boot heet, eveneens. De autoriteiten gaan ervan uit dat de Carrera is gezonken. Op zee en op het strand zijn wrakstukken en onderdelen van de boot gevonden. Volgens de regionale autoriteiten was er minstens één persoon aan boord, volgens andere bronnen waren het er meerdere.

Verdronken

De reddingsbrigade van Les Sables-d’Olonne (departement Vendée) rukte omstreeks 11.15 uur uit na ontvangst van een noodsignaal van het veiligheidsbaken van de vissersboot. Vlak daarvoor had de schipper het reddingsstation laten weten dat zijn schip vanwege het slechte weer zou terugkeren naar de haven.

Van de vissersboot ontbrak elk spoor toen de reddingsboot SNS 061 Jack Morisseau arriveerde op de door het baken aangegeven locatie. De zeven reddingswerkers zetten onverrichter zake weer koers richting de haven. Even later sloeg het noodlot toe. Op zo’n 800 meter uit de kust kapseisde de reddingsboot. Drie bemanningsleden verdronken, de overige vier raakten lichtgewond maar wisten zwemmend de kust te bereiken.

Onderzoek

De reddingsboot belandde omgekeerd op de rotsen. ,,Dit is het eerste ernstige ongeluk sinds 1986. Het raakt de gemeenschap van redders en zeelieden in het hart”, verklaarde voorzitter Xavier de la Gorge van de SNSM (de Franse tegenhanger van de KNRM) tegenover Franse media.

Volgens de Franse nieuwszender BFMTV is de zeevaartpolitie een onderzoek begonnen naar het drama met de reddingsboot. De SNS 061 Jack Morisseau was een boot van het type dat zichzelf weer opricht bij kapseizen, verklaarde een reddingswerker tegenover de zender.

Onbegrijpelijk

Burgemeester Yannick Moreau van Les Sables-d’Olonne spreekt van ‘een absoluut drama’. Zijn stad verkeert volgens hem ‘in shock’. ,,Op een reddingsboot met aan boord zeven vrijwillige hulpverleners, stuk voor stuk ervaren zeelieden, zijn drie van hen vandaag om het leven gekomen. Hun boot werd vernield door de ruwe zee nadat ze waren uitgerukt om een schip in nood te helpen”, verklaarde hij tijdens een persconferentie.

De burgervader vroeg zich hardop af waarom de vissersboot was uitgevaren terwijl voor het departement Vendée code oranje was uitgevaardigd vanwege de storm Miguel. ,,Ik vind het vrij onbegrijpelijk dat een boot zich op zee bevond op een dag als vandaag”, hekelde hij.

,,De reddingsboot werd bemand door professionals, zeelieden die de zee en de omstandigheden kennen. Mannen met een groot hart die bereid zijn om hun leven te riskeren voor anderen.”

Regering

Verschillende leden van de Franse regering betuigden hun medeleven en steun aan de Franse reddingsbrigade. Onder hen minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. ‘Mijn gedachten zijn bij de reddingswerkers van Les Sables-d’Olonne die rouwen om hun kameraden die stierven tijdens het uitrukken voor een schip in moeilijkheden. Ik deel hun emotie en immense verdriet. De zoekactie naar de vissersboot gaan door’, schreef hij op Twitter.

De Franse minister van Transport Elisabeth Borne zei ‘geschokt te zijn door het tragische ongeluk’ en verklaarde dat ‘de hele maritieme familie’ in Frankrijk ‘in rouw’ is.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zegt ‘geschokt’ kennis te hebben genomen van het drama en betuigde op Twitter medeleven aan de Franse collega’s in Les Sables-d’Olonne en de nabestaanden van de drie omgekomen redders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen