Problemen rondom verdediging Gökmen Tanis: ‘Het loopt niet lekker daar’

Print
Problemen rondom verdediging Gökmen Tanis: ‘Het loopt niet lekker daar’

Afbeelding: AD

Er zijn problemen ontstaan rondom de verdediging van Gökmen Tanis, de verdachte van de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht.

Dat laat het Openbaar Ministerie Midden-Nederland aan het AD weten. ,,Het loopt niet helemaal lekker daar”, meldt een woordvoerder. Op verdere vragen wil justitie niet ingaan.

André Seebregts, de advocaat van Tanis, kan en wil er helemaal niets over zeggen. ,,Het staat me niet vrij om hier verder op in te gaan. Pas op de volgende zitting zal het een en ander duidelijk worden.” Die zitting dient op 1 juli. Of hij en Tanis daarbij aanwezig zijn, moet nog blijken.

Volgens actualiteitenprogramma 6Inside zou Tanis hebben gezegd dat hij zich niet langer wil laten vertegenwoordigen door een advocaat. Vermoedelijk wil hij de verdediging zelf op zich nemen. Het OM kan hier niet op ingaan. ,,We kunnen alleen zeggen dat er bij ons geen nieuwe advocaat van verdachte bekend is.”

Verdenking

Het Openbaar Ministerie verdenkt Tanis van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. De eerstvolgende zitting vindt op 1 juli plaats op de rechtbank in Utrecht en is de eerste openbare gelegenheid in de zaak tegen Tanis (37).

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, maar is een zogeheten pro-formazitting. Daarbij wordt het onderzoek besproken en hoe de zaak verder behandeld zal worden. De rechter-commissaris heeft al eerder besloten dat Tanis tot die zitting in voorarrest blijft.

Stand by

Tanis werd aanvankelijk bijgestaan door advocaat Mireille Veldman, die hem al voor de aanslag bijstond. Kort na zijn eerste voorgeleiding nam de verdachte Seebregts in de hand, een advocaat die bekend is van jihad-zaken. Van de rechter-commissaris die het Utrechtse onderzoek in behandeling heeft, heeft de advocaat het verzoek gekregen of hij ‘stand by’ wil blijven. Iets waar de advocaat nu over nadenkt, zo meldt 6 Inside.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen