Opstelten mengde zich wel degelijk in ‘minder Marokkanen’-zaak Wilders

Print
Opstelten mengde zich wel degelijk in ‘minder Marokkanen’-zaak Wilders

Afbeelding: ANP

Voormalig justitieminister Ivo Opstelten mengde zich wel degelijk in de ‘minder Marokkanen’-zaak van PVV-voorman Geert Wilders. Dat laat de huidige minister Grapperhaus weten in antwoord op Kamervragen van Wilders.

Het OM ging in de zaak tot vervolging over, maar zou die beslissing volgens Wilders hebben genomen onder druk van toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De PVV’er sprak destijds van een ‘politiek proces’.

Tot nu toe ontkende Opstelten enige bemoeienis met de zaak van Wilders. ,,Het antwoord is nee’’, zei Opstelten glashelder tegen het AD, toen hem telefonisch werd gevraagd of de beschuldiging klopte.

Uit de antwoorden van Grapperhaus blijkt dat Opstelten en OM-baas Herman Bolhaar overleg hadden gepleegd over de vervolging. De antwoorden van Grapperhaus kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben voor het hoger beroep in de zaak, dat over twee weken, op 25 juni begint. Het Openbaar Ministerie heeft immers altijd benadrukt zelfstandig te hebben besloten over vervolging van Wilders.

,,Jarenlang vervolgd, veroordeeld, tijd, geld, stress en allemaal politiek gemotiveerd. Ik heb er geen woorden voor. De tranen staan me nader dan het lachen’’, reageert Wilders op Twitter. Het ministerie van Justitie en het OM beklemtonen alsnog dat laatstgenoemde zelfstandig tot het besluit is gekomen om de PVV-voorman te vervolgen.