NVWA waarschuwt voor gevaarlijk ‘drakenadem-ijs’

Print
NVWA waarschuwt voor gevaarlijk ‘drakenadem-ijs’

Pas op voor zogenoemd ‘drakenadem-ijs’, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op Instagram. Vorige week kreeg de NVWA een melding van een meisje dat ernstige brandwonden overhield aan de koele lekkernij, die bestaat uit fruit- of cornflakes-achtige balletjes overgoten met vloeibare stikstof.

Drakenadem-ijs, ook wel bekend als ‘Dragon’s Breath’, is overgewaaid uit Zuid-Korea en de Verenigde Staten, waar de kleurrijke balletjes niet aan te slepen zijn. In Nederland is de traktatie vooral op evenementen te koop.

De balletjes worden in een mengbeker gedaan en vervolgens overgoten met extreem koude stikstof die onder normale omstandigheden verdampt bij kamertemperatuur. Aan de lekkernij zit naar verluidt weinig smaak, maar de balletjes zijn populair omdat omdat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond doet, komt er dus ‘rook’ uit je mond.

Het gevaar schuilt echter in de stikstof. Je kunt flinke brandwonden oplopen als je de balletjes te snel opeet nadat de stikstof is toegevoegd. Het is daarom onverstandig om de balletjes, of de beker waarin ze zitten, met blote handen aan te raken.

‘Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt, kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken’, schrijft de NVWA op Instagram. Ze roept ouders en kinderen daarom op erg voorzichtig te zijn met de traktatie. ‘Als je ze toch wilt gebruiken, let dan heel goed op dat er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit, doe de balletjes heel voorzichtig in je mond en neem niet te veel tegelijk.’

Ernstig gewond

Vloeibare stikstof wordt vaker gebruikt in restaurants, vanwege het dampeffect in desserts. In de meeste gevallen gaat dat goed. Maar soms ook niet. Zo raakte in 2012 een 18-jarige Britse vrouw ernstig gewond, nadat ze een vloeibare stikstofcocktail had gedronken op haar verjaardag. De schade aan haar maag bleek zo groot dat het orgaan compleet moest worden verwijderd. De bar kreeg later een boete van 110.000 euro wegens het serveren van een potentieel dodelijk drankje. In Zuid-Korea raakte een twaalfjarige jongen zwaargewond na het eten van drakenadem-ijs. Het toetje brandde een gat van vijf centimeter in de maagwand van de jongen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen