GroenLinks wil gedeputeerde Brugman uit partij zetten, CDA niet bang voor ‘volksopstand’

Print
GroenLinks wil gedeputeerde Brugman uit partij zetten, CDA niet bang voor ‘volksopstand’

Carla Brugman. Afbeelding: Loraine Bodewes

GroenLinks wil de aanstaande gedeputeerde Carla Brugman uit de partij zetten. Dat heeft het Provinciaal Bestuur van GroenLinks Limburg besloten.

Het Landelijk Bestuur zal verzocht worden Brugman van de ledenlijst te schrappen, zo is zaterdag na spoedoverleg in Limburg besloten. De partij neemt het Brugman kwalijk dat ze toetreedt tot het extraparlementaire provinciebestuur waar ook Forum voor Democratie en de PVV zitting nemen.

Lees ook: Forum voor Democratie en PVV in Limburg aan de macht

GroenLinks had eerder laten weten onder geen enkele voorwaarde samen te willen besturen met beide partijen. Brugman, voormalig fractievoorzitter voor GroenLinks in de Provinciale Staten, zei daarover zelf: ,,Ik zou het een gemiste kans vinden als het linkse geluid niet zou worden gehoord”. Huidig fractievoorzitter Pepijn Baneke zinspeelde meteen na het bekend worden van het nieuws vrijdag al op een royement van Brugman. ,,Haar keus zorgt voor scheve gezichten omdat wij juist elke steun aan dit college weigeren”.

Geen overleg

In een toelichting zaterdagmiddag verduidelijkt Baneke dit nog eens. ,,De motivering voor deze stap? Je kunt niet gedeputeerde worden in een constructie waar de partij ‘nee’ tegen zegt. En al helemaal als je niet minimaal overlegt met de fractie. En dat is niet gebeurd. Mevrouw Brugman heeft niets overlegd, ze heeft me alleen donderdagavond gebeld met de mededeling dat ze dit ging doen. Toen was het al een voldongen feit”.

Lees ook: Brugman heeft ‘ballen’ maar ligt nu al onder vuur

Baneke zegt het ‘heel jammer’ te vinden dat op deze wijze afscheid genomen gaat worden van Brugman. ,,Maar we voelen ons er niet verantwoordelijk voor. Als je op eigen gelegenheid zo’n stap wilt zetten zijn de gevolgen voor eigen rekening”.

Aangeslagen

GroenLinks-Statenlid Andy Rossel zegt het voorgenomen royement een ‘logische stap te vinden’. Rossel vormde van maart 2015 tot september 2018 een tweemansfractie met Brugman in de Staten. ,,Heel veel woorden wil ik er niet meer aan vuil maken. Maar ik wil wel kwijt: ik ben teleurgesteld in haar en ik snap het ook niet helemaal. Ik voel onbegrip. En tot nu toe heeft ze geen poging gedaan contact met me te leggen”.

Ook Anita Hartholt, provinciaal voorzitter van GroenLinks, toont zich aangeslagen. ,,We zijn allemaal totaal overvallen, ik wist er ook niks van. En we zijn geschrokken, wat is dit nou? Carla Brugman was ons boegbeeld, ze was de grootste en het meest zichtbaar voor onze partij in Limburg. Dus dan ben je toch verrast door zo’n stap”. Er was ook geen weg terug, zegt Hartholt. ,,Ze had de beslissing al genomen, en daarmee in feite ook de beslissing om afscheid te nemen van de partij. Zij vaart haar eigen koers en onze leden vinden dit enorm jammer. Zo gaan we binnen GroenLinks niet met elkaar om, je breekt niet met een gekozen lijn. Brugman gaat nu in zee met een aantal collega’s wiens principes heel ver van ons af staan, het pást gewoon niet bij elkaar”.

CDA

De CDA-fractie in Provinciale Staten heeft zaterdag een openbare brief geschreven aan alle Limburgse CDA-leden, met uitleg over de keuze om mee te doen aan het extraparlementaire provinciebestuur. ‘We betreuren het dat PvdA, D66 en GroenLinks, hoewel eerder meermaals te hebben aangegeven geen enkele andere partij bij voorbaat uit te sluiten, in een later stadium alsnog de PVV en FvD hebben uitgesloten’, aldus de brief. ‘De fractie is van mening dat een breed draagvlak, binnen en buiten de Staten, en het recht doen aan verkiezingsuitslag ervoor zorgt dat alle Limburgers zich kunnen herkennen in het provinciaal bestuur. (..) Wij zijn er als fractie van overtuigd dat we in Limburg met deze vorm van bestuur vernieuwend zullen zijn; de versplintering in het politieke landschap neemt immers alleen maar toe’.

Lees ook: Limburg als proeftuin voor een rariteitenkabinet

CDA-voorzitter Harold Schroeder meldt dat de algemene ledenvergadering (ALV) van het CDA niet om toestemming zal worden gevraagd voor deelname aan het extraparlementaire bestuur. ,,Dat is niet gebruikelijk, althans niet bij ons. Het is één keer gebeurd, landelijk, toen het ging over samenwerking met de PVV, dat was toen een hot item. Maar de regels van het spel zijn dat je verantwoording aflegt aan de kiezer, en niet bij elke stap aan de leden. Dan wordt het onwerkbaar”.

Geen volksopstand

Schroeder zegt ‘niet het gevoel te hebben dat er een volksopstand binnen het CDA zit aan te komen’. ,,Ik ben tot zaterdagmiddag door twee leden gebeld, waarvan eentje zei: prima zo. Kijk, de provincie moet toch worden bestuurd, en als dit nodig is om tot een werkbare oplossing te komen dan moet het maar”. De ALV stond gepland voor zaterdag 22 juni maar wordt verplaatst naar het najaar, zo is enkele weken geleden al besloten, aldus Schroeder. ,,We dachten toen dat de onderhandelingen nog wel een tijd zouden gaan duren”.

De CDA-voorman heeft weinig begrip voor de stap van GroenLinks om Brugman te royeren. ,,Bijzonder jammer. Dat getuigt toch van een afrekencultuur met iemand die voor haar eigen mening durft uit te komen. En het is gewoon een goede bestuurster. Doodzonde, ook voor de verhoudingen de komende vier jaar, GroenLinks had een belangrijke rol kunnen spelen. Ik hoop dat het een slip of the tongue is en dat er alsnog vertrouwen gaat ontstaan”.

Brugman zelf was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Coalitie Limburg. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen