Golden Earring op Pinkpop: ‘Alsof je in een mega karaokebar bent beland’

Print

Een ode aan de vrouw. Video: De Limburger

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Wat zou er gebeurd zijn als Jan Smeets de Haagse band Golden Earring niet had gecontracteerd voor de allereerste editie van Pinkpop in 1970? Hadden we dan dit weekend wel de vijftigste editie van het festival kunnen vieren?

Wie zal het zeggen? De geluidsinstallatie die Smeets in 1970 had gehuurd was van abominabele kwaliteit. Goed om te gebruiken bij wielerrondes, maar niet voor een muziekfestival. Gelukkig brachten de Hagenezen hun eigen versterkers en geluidsboxen mee, zodat ook de andere bands daar gebruik van konden maken. En was het festival gered.

Pinkpop heeft een bijzondere relatie met Golden Earring en de Haagse muzikanten met Pinkpop. Drie keer eerder stonden Barry Hay - ook nu weer met zwartleren jack - en consorten al op het podium van ‘s lands oudste popfestival en dus mochten de mannen niet ontbreken op de jubileumeditie.

Golden Earring op Pinkpop: ‘Alsof je in een mega karaokebar bent beland’
Golden Earring Foto: Harry Heuts Photography

Luidkeels meezingen

Een veilige keuze ook, want je weet wat je in huis haalt: ruim tweehonderd jaar rock&roll-ervaring. Goed voor tientallen hits en evergreens. Die waren er zaterdagmiddag dan ook volop te horen op de festivalweide. When the Lady Smiles, Another 45 Miles, She Flies on Strange Wings, Twilight Zone en uiteraard Radar Love, dat een XL-uitvoering kreeg van maar liefst vijftien minuten. Het publiek vond het prachtig en zong alle nummers luidkeels mee. I’ve been drivin’ all night, my hand’s wet on the wheel uit duizenden kelen. Alsof we in een uit de kluiten gewassen karaokebar waren beland. Opmerkelijk: niet alleen vijftig-plussers kennen de teksten van de Earring-liedjes, ook tieners en twintigers brullen hard mee.

Was het concert verrassend? Niet bepaald? Moet dat dan? Nee! De grijze mannen op het podium zijn het kunstje nog niet verleerd, stralen ook uit dat ze nog steeds plezier beleven aan optreden. Het is een genot om te zien hoe Rinus Gerritsen het uiterste uit zijn dubbele basgitaar probeert te halen tijdens een minutenlange solo en uitgeput op het podium valt. En hoe Cesar Zuiderwijk helemaal los gaat op zijn drums, zijn sticks het publiek in gooit en met blote handen verder drumt. Wat zong Neil Young ook alweer? Rock and Roll can never die...

Beluister de podcast:

Lees hier alles over de jubileumeditie van Pinkpop.

Volg alles over Pinkpop

> delimburger.nl/pinkpop