Ivo’s Formule 1-blog: Gezonde rivaliteit, een verademing in vergelijking met de kneuterige afgunst in Limburg

Print
Ivo’s Formule 1-blog: Gezonde rivaliteit, een verademing in vergelijking met de kneuterige afgunst in Limburg

Afbeelding: De Limburger

BLOG - Afgezien van een enorme jetlag, waardoor je elke nacht rond een uur of drie rechtop in bed zit, staat de Grand Prix van Canada bij de Formule 1-volgers hoog genoteerd op het voorkeurslijstje.

Het circuit biedt doorgaans boeiende races met veel inhaalacties, en dat mag wel weer eens een keer na een hele reeks saaie optochten. Maar daarnaast is de stad Montréal er ook eentje om te omarmen. Groot genoeg voor een ruim aanbod aan cultuur en vertier; klein genoeg om niet verstrikt te raken in de permanent aanwezige hectiek, chaos en onveiligheid van metropolen als Mexico City en Sao Paulo of de spiedende ogen in je rug bij races in Rusland, Azerbeidzjan of het Midden-Oosten. De ontluikende zomer, na ruim een half jaar snijdende kou, doet de rest: Montréal trekt er massaal op uit, de zon wordt bijna letterlijk aanbeden.

Voor Europese journalisten heeft een bezoek aan de Grand Prix van Canada een bijkomend voordeel: door het tijdsverschil en de onvermijdelijke deadline van de kranten ben je nergens zó vroeg klaar als in Montréal. En dat biedt de mogelijkheid om samen met een aantal collega’s nog eens een restaurant te bezoeken, iets wat op veel andere plekken erbij inschiet.

Donderdagavond werd het een veredelde sportsbar, zo eentje waar het van wemelt in Montréal. Een hapje eten, een goed glas bier en tientallen tv-schermen om de vierde ontmoeting van de NBA Finals tussen Golden State Warriors en Toronto Raptors live te volgen. Niet de plek voor een romantisch uitje, maar daar zijn we niet voor onderweg. Het is vooral lawaaierig en rommelig, maar voor deze keer mag het. En er openbaart zich een fenomeen waarvan we in onze eigen provincie nog iets kunnen leren: trots en elkaar iets gunnen.

Montréal en Toronto zijn twee rivaliserende steden; een beetje zoals Amsterdam en Rotterdam of – om in Limburg te blijven – Maastricht en Heerlen. Stel – let op de woordkeuze: stel – dat MVV ooit in de gelegenheid komt om landskampioen te worden. Mijn inschatting is niet dat dan de kroegen op het Tempsplein in Heerlen dan volstromen om de Maastrichtse ploeg hartstochtelijk aan te moedigen. Toch was precies dat wat er donderdagavond gebeurde in Montréal. Toen de Toronto Raptors in het derde kwart het duel naar zich toe trokken stond de bar op zijn kop en zongen de bezoekers uit volle borst het Raptors-clublied. Zo kan het dus ook. Wat een verademing in vergelijking met de kneuterige afgunst die in Limburg zo vaak de kop opsteekt.

GP CANADA 2019 - Aankondiging en circuit. Video: De Limburger