Verdachte vast voor moord op Duitse politicus

Print
Verdachte vast voor moord op Duitse politicus

Walter Lübcke. Afbeelding: AFP

De Duitse politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65), afgelopen week. Dat melden Duitse media.

De verdachte zou een jongeman zijn uit de privéomgeving van het slachtoffer. Hij zou een persoonlijke relatie hebben gehad met de CDU-politicus, meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zaterdagavond als eerste op basis van politiebronnen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dat contact tussen verdachte en slachtoffer eruitzag.

Mobieltje

De verdachte werd zaterdagmiddag uitgebreid verhoord. Volgens de FAZ zou hij zijn geïdentificeerd als dader en kwam de politie hem op het spoor na onderzoek van de gegevensdragers van Lübcke, waaronder diens mobiele telefoon. Daarnaast zouden er andere aanwijzingen zijn geweest op basis waarvan de verdachte werd gearresteerd.

Walter Lübcke werd zondagnacht omstreeks half een door een familielid gevonden op het terras van zijn woning in Wolfshagen-Istha bij Kassel, in de deelstaat Hessen. Hij bleek te zijn omgebracht met een schot door het hoofd.

De afgelopen dagen was al duidelijk geworden dat de dader mogelijk uit de persoonlijke omgeving van het slachtoffer kwam. Speurders verklaarden dat dinsdag al tegenover Duitse media.

Extreemrechts

Desondanks werd een politiek motief voor de moord niet uitgesloten. Lübcke werd in het verleden herhaaldelijk bedreigd door rechtsextremisten. De politie meldde in een vroeg stadium van het onderzoek dat er tot dusverre geen aanwijzingen waren dat de zaak een extreemrechtse achtergrond had.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen