Jamiroquai laat heupen boogiën op Pinkpop

Print
Jamiroquai laat heupen boogiën op Pinkpop

Afbeelding: Harry Heuts Photography

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Jay Kay - de man achter de Britse band Jamiroquai - mag dan niet meer als een magere windhond met zijn gekke dansjes over het podium dartelen zoals in de jaren negentig, zijn stem en humeur zijn meer dan genoeg om er een feestje van te bouwen op Pinkpop.

De authentieke Indiaanse verentooi uit de jaren negentig, heeft anno 2019 plaatsgemaakt van een futuristisch exemplaar dat in neonkleuren op en neer met de muziek mee danst. Ongetwijfeld een peperdure gadget, die de grootmeester van de acid jazz uit de jaren negentig met een afstandsbediening via zijn linkerhand kan besturen. Het ziet er - zoals Jay Kay zelf zou zeggen - groovy uit.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat de swingende Brit pas anno 2019 voor de eerste keer op Pinkpop zijn debuut maakt. Al is het op het hoofdpodium. Dat wel. De man die een onvergetelijke indruk maakte vanaf de jaren negentig met zijn aanstekelijke hits als Virtual Insanity, Cosmic Girl, Space Cowboy en Canned Heat en de heupen op dansvloeren liet wiegen.

Bierbumper

Maar goed, hij is er nu. En Jay heeft duidelijk zin in zijn show, al is de zanger in afgelopen dertig jaar behoorlijk uit de kluiten gewassen. De magere windhond van toen dartelt met zijn extra bovenmaatse bierbumper om zijn middel niet meer zo soepel over het podium. Maar zijn stem én ook de meegebrachte negenkoppige band maken dat meer dan goed.

Lees hier alles over de jubileumeditie van Pinkpop.

Vooral zijn drie achtergrondzangeressen, de Jamirokettes (vrij naar de Ikettes), nemen daar waar de meester zelf de hoogte niet meer haalt, soepeltjes de zang over. Het publiek boeit het niet, die willen maar al te graag boogiën op de lekkere disco gitaarrifjes waar zelfs Nile Rodgers van Chic jaloers op zou zijn.

Cowboy

Met Shake it On (een single van zijn recente album Automaton in 2017), Little L en uiteraard zijn grote hits als Space Cowboy, Cosmic Girl en Canned Heat geeft hij zijn fans waar voor hun geld. Het publiek swingt en smult van het optreden en de prachtige visuals die op een grote LED-wand geprojecteerd worden.

Zeker als de meester van de gekke pasjes tijdens Canned Heat toch nog even laat zien dat de jaren en de extra kilo’s geen obstakel zijn om even ‘ouderwets’ over het podium te zwieren.

Oh the nasty things that people say, but I’m gonna make it anyway...

Dance yeah! Got canned heat in my heels tonight baby!

You know I’ve got canned heat in my heels baby

You know this boogie is for real...

Kijk. Dit is een artiest die weet dat hij ‘fucking old’ is geworden (zijn eigen conclusie), maar er een kleine dertig jaar na zijn doorbraak geen moer om geeft. En bovendien lol heeft in zijn optreden. Laat het niet weer dertig jaar duren voordat we deze vrolijke Brit weer een keer terug zien in Landgraaf.

Beluister de podcast:

De straat op met Jay aflevering 2. Video: De Limburger

Volg alles over Pinkpop

> delimburger.nl/pinkpop