Bo Ummels wint zilver op NK 10.000 meter

Print
Bo Ummels wint zilver op NK 10.000 meter

Bo (links) en haar zusje Britt Ummels Afbeelding: Stefan Koopmans

Bo Ummels heeft zaterdagavond in Leiden zilver gewonnen op het NK 10.000 meter. De Maastrichtse hoefde alleen Jasmijn Lau voor zich te dulden. Het verschil op de streep bedroeg zo’n twaalf seconden. De 33.42.60 minuten was wel een dikke verbetering van haar beste tijd met een halve minuut.

Ummels heeft dit jaar de overstap gemaakt naar de langere afstanden en wil in oktober haar debuut gaan maken in Amsterdam. Dat de voorbereiding daarop prima verloopt, onderstreepte ze met haar tweede NK-medaille van dit jaar, eerder veroverde ze al het goud bij het NK halve marathon. Halfweg de race moest ze een gaatje laten op de kopgroep, maar door een sterk slot kon Ummels nog toch nog naar het zilver lopen. ,,Ik wist van te voren dat een haas op 34 minuten zou vertrekken. Na vijf kilometer kwamen we door in 16.44. Dat was iets te snel, waardoor ik besloot om m’n eigen tempo te lopen. Ik kon herstellen en had nog wat over. Jasmijn was te sterk. Dit was het hoogst haalbare.” Miranda Boonstra eindigde als vierde, Ellis Jacobs kwam als zevende over de finish.

Bij de mannen leverde vooral Roel Wijmenga een prima prestatie. Onder zeer winderige omstandigheden slaagde de man uit Elsloo er toch in om een persoonlijk record te lopen. Zijn tijd van 30.34.09 minuten was goed voor de twaalfde stek. Ricardo Floris kwam een dikke halve minuut later over de streep en vond zijn naam terug op plek zestien. ,,Ik ben hier heel tevreden mee. Met deze wind had ik zo’n tijd niet verwacht. Ik heb in mijn groepje veel kopwerk moeten doen, dus dat maakte het nog zwaarder. Dit bied perspectief voor de komende wedstrijden”, aldus Wijmenga.