Afvalverwerker Baetsen in Son en Breugel opnieuw getroffen door grote brand: ‘Blijf uit de rook’

Print
Afvalverwerker Baetsen in Son en Breugel opnieuw getroffen door grote brand: ‘Blijf uit de rook’

Afbeelding: Bert Jansen

Bij het bedrijf Baetsen Recycling op bedrijventerrein Ekkersrijt in Son en Breugel woedt sinds zondagochtend een grote brand. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt. Rond 14.00 uur geeft de brandweer aan dat het vuur onder controle is. Het is niet voor het eerst dat hier brand uitbreekt.

,,De smeulende afvalberg wordt verder afgeblust. Dat kan nog stankoverlast geven in de directe omgeving”, aldus de brandweer. Rond 15.30 uur werd er afgeblust met twee blusvoertuigen en een hoogwerker.

Afvalberg

Omdat er niet voldoende water aanwezig was, moesten twee extra watertanks arriveren. Er kwamen vier bluseenheden ter plaatse om de vlammen te bestrijden. De brandweer werkt samen met het bedrijf uit Son en Breugel zelf.

Het vuur brak uit in een afvalberg, rond 11.00 uur. Al snel arriveerden drie blusvoertuigen en twee hoogwerkers. ,,Onze inzet is erop gericht om brandoverslag naar andere afvalbergen op het terrein te voorkomen”, zei de brandweer.

Rook

De rookwolken waren al snel van veraf te zien, bijvoorbeeld vanuit Eindhoven. Fietspaden in de omgeving werden afgezet. ,,Blijf uit de rook. Rook is altijd ongezond”, meldde de brandweer. Er is nog rookoverlast in het bosgebied tussen de Bestseweg en Kanaaldijk Noord. Gezien de vele wandelaars en fietsers werd een NL-Alert verstuurd waarin wordt gevraagd om het gebied te mijden.

Omwonenden klaagden op Twitter over de geur. Indien u overlast van de rook ervaart, wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Baetsen

Baetsen Recycling is onderdeel van Baetsen-Groep. Het recyclingsbedrijf Baetsen is vaker getroffen door grote en kleinere branden. In de zomer van 2017 woedde er een zeer grote brand. ,,We doen er echt alles aan om dit te voorkomen. Maar er zijn risicostromen afval waar het gewoon kan gebeuren, dat is bedrijfsrisico. Helemaal voorkomen kun je het niet”, zei algemeen directeur Hans van Roosmalen eind dat jaar.

Deskundigen zeiden destijds dat afvalbedrijven meer kunnen doen tegen brand, al is het volgens hen een illusie om het risico helemaal uit te sluiten. Ook afgelopen jaar rukte de brandweer enkele keren uit naar het bedrijf.