Kraantje Pappie predikt plezier op Pinkpop

Print
Kraantje Pappie predikt plezier op Pinkpop

Kraantje Pappie. Afbeelding: ANP

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Vroeger onderging je aan het begin van de zondag lijdzaam preken in de kerkbanken, tegenwoordig mag je al dansend levenslessen van Kraantje Pappie tot je nemen. Dat je euro’s niet meegaan als je dood bent, dat niemand wil leven als een ouwe lul die niet genoten heeft. Dat liefde boven alles gaat en je beter kunt geloven in het lot dan in geluk. En dat alles op een bedje van vrolijke muziek, kraakhelder en enthousiast gezongen, en een verzameling confetti en vuur waar je u tegen zegt.

Ook met de teksten die vroeg op de dag misschien wat minder door de beugel kunnen, komt de 32-jarige Groningse knuffelrapper (die eigenlijk Alex van der Zouwen heet) gemakkelijk weg. Over vieze dingen doen en allerlei stoute genotsmiddelen gebruiken bijvoorbeeld. Omdat hij zichzelf niet al te serieus lijkt te nemen, zelfs even de lolbroek uithangt en mede daardoor het plezier van het hoofdpodium spat. Beter kan een tweede festivaldag eigenlijk niet aanvangen. Zeker als het weer dan ook nog een stuk fijner is dan een dag eerder.

De rapper-met-knot, eerst in een trui van de universiteit van Groningen en erna in een Burberry-shirtje, heeft inmiddels negen Top 40-hits op zijn naam staan en een groot deel daarvan brengt hij mee naar Landgraaf. Zo ook het gloednieuwe werk als Drup en Moment, een bewerking van Een moment zonder jou van rapper Nasty uit 1996. Natuurlijk zijn het vooral het alweer vijf jaar oude Feesttent en zijn duet Liefde in de lucht met frontman Joshua Nolet van Chef’Special die ruimschoots in de smaak vallen. En zo staat eigenlijk iedereen als vanzelf mee te deinen, een kleine drie kwartier lang. Dit optreden van Kraantje Pappie is als een stevig ontbijt op zondag: daar kun je de hele dag op teren.