Dumoulin: ‘Als het zo blijft gaan, ga ik de Dauphiné finishen’

Print
Dumoulin: ‘Als het zo blijft gaan, ga ik de Dauphiné finishen’
Maastricht / Itteren -

Critérium du Dauphiné is voor Tom Dumoulin een trainingsprikkel voor de Tour en test ineen. In de eerste etappe kwam hij als 41ste over de finish, maar belangrijker is zijn knie. ,,Hij wordt dikker, maar op zich ging het wel goed.”

Opgelucht? Nee. Tom Dumoulin zit na afloop van de eerste etappe van Critérium du Dauphiné niet plots zonder zorgen. Zijn 41ste plaats in de eindrankschikking doet hem niets, niet negatief en niet positief. Het gaat om zijn lijf. De bult op zijn linkerknie is na afloop iets dikker dan voor de start. ,,Maar”, zegt hij, ,,Als het elke dag zo zal gaan, ga ik de Dauphiné gewoon finishen. Ik ben benieuwd.”

Bij Dumoulin draait tegenwoordig alles om zijn knie. Voor de koers, na de koers, tijdens de koers. ,,Dat nadenken zet ik niet zomaar uit van vandaag op morgen.” Zijn knie is het eerste waar hij over begint als hij kort na de finish de teambus uitstapt. ,,Je ziet wel dat -ie reageert.” De twijfels blijven. Dat wist hij op voorhand. Nerveus over etappe één van Aurillac naar Jussac was hij niet. ,,Maar ik ben wel een beetje gespannen over hoe het zal voelen na drie, vier à vijf dagen”, zei hij eerder zondag.

Sneller

Op dat moment verwachtte hij ook nog dat de eerste etappe rustig zou verlopen. Het tegendeel gebeurde. Een vlugge glimlach: ,,Het ging sneller dan verwacht.” De etappe, die na 142 kilometer gewonnen werd door Edvald Boasson Hagen, ging ook sneller dan de snelste koersverwachting van de wedstrijdorganisatie. Dumoulin: ,,Het was wel volle bak, ja.”

Voor de renner van Sunweb betekende dit dat hij zijn knie al wat meer moest testen dan vooraf gedacht. Vooral flink aanzetten is nog ietwat pijnlijk, iets wat hij de afgelopen weken sinds zijn zware val in de Giro drieënhalve week geleden, uit voorzorg vermeed. ,,Ik hoop dat het zo blijft gaan. Dat mijn knie goed blijft”, zegt hij. ,,Mijn vorm was nu niet super natuurlijk, daar moet nog wel wat bij, maar dat komt wel goed.”

Bewust stelt Dumoulin zichzelf geen extra doelen in de Dauphiné. ,,Dat zou te veel worden. Ik denk dat ik al heel blij mag zijn als het gewoon elke dag een beetje beter gaat en mijn knie het houdt tot het einde.”