Comebackkids van Krezip allesbehalve sleets

Print
Comebackkids van Krezip allesbehalve sleets

Afbeelding: Harry Heuts Photography

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Alsof ze niet tien jaar lang samen elk podium hebben vermeden. Alsof ze nog dagelijks door het land trekken en raggen op elke bühne die ze tegenkomen. De comebackkids van Krezip klinken, tien jaar na het laatste optreden in Landgraaf, als een klokje. Hier mag het toch niet bij blijven?

Op deze langverwachte show op Pinkpop is niets aan te merken. Het zestal geeft hem ouderwets van jetje. „We zijn weer thuis”, roept frontvrouw Jacqueline Govaert het al snel uit. „Ik kan het iedereen aanraden, zo’n reünie.” Daar heeft ze gelijk in, al weet ze vast ook dat zo veel jaar na dato bij veel bands de sjeu er wel vanaf is. Dan is zo’n terugkeer vooral bedoeld om het aanstaande pensioenpotje te spekken en staan sommige bands tegen heug en meug hun ouwe meuk te spelen.

Comebackkids van Krezip allesbehalve sleets
Foto: Harry Heuts Photography

Blij ei

Niets van dat alles bij Krezip. Je ziet aan de hoofden van de bandleden dat ze het spelen van hun liedjes en de ontvangst daarvan bij hun fans hebben gemist. Ieder van hen straalt van oor tot oor, al dan niet omdat Jacqueline niet uitgeknuffeld en -gekust raakt. Het blij ei stuitert over het podium en dat is heerlijk om te zien. En dat op het moment dat vele mensen voor hen ontdekken dat ze, na meer dan een decennium, nog vele liedteksten woordelijk kunnen meezingen. Tien jaar na de laatste keer en negentien jaar sinds het debuut staat de band hier weer op het podium.

Tien kinderen

Het begin van de set is aandoenlijk. Oude beelden verschijnen op de videoschermen. Natuurlijk vooral van dat bijna iconisch moment op 11 juni 2000, nu negentien jaar geleden, toen een stel broekies hun leven zag veranderen op het moment dat de monden van een veld vol Pinkpopgangers openviel bij wat een grote hit zou worden – I would stay. Maar ook de andere speelbeurten van de groep komen in sneltreinvaart voorbij. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. Ongetwijfeld bij de mensen die nu voor hen staan - waarvan sommigen nog niet eens geboren waren toen de groep voor het eerst in Landgraaf speelde - maar ook bij henzelf. Bij het laatste optreden was de zoon van Jacqueline een baby’tje in een draagdoek in de coulissen, intussen zijn er al tien kleine Krezipjes.

Niet stoppen

Mochten die toevallig hebben staan te kijken, dan zagen ze hun ouders hun oudere materiaal met verve brengen (van All unsaid, Won’t cry en Go to sleep tot het nog steeds dansbare Plug it in & turn me on) maar ook hun twee nieuwe liedjes Lost without you en How would you feel prima vertolken. Dat bezien kun je maar tot één conclusie komen: na vandaag en die paar shows in de Ziggo Dome in het najaar mag Krezip echt nog wel een hele tijd doorgaan.