Arriba, arriba: J Balvins eendimensionale dansshow

Print
Arriba, arriba: J Balvins eendimensionale dansshow

J Balvin speelde in april op Coachella. Afbeelding: EPA

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Dan mag je grootste hit ‘Mi Gente’ wel 2,3 miljard keer bekeken zijn op YouTube, dat betekent blijkbaar niet dat de Colombiaanse reggaetonster J Balvin (34) live de pannen van het dak speelt. Gelukkig mondt de bij vlagen saaie show aan het eind uit in een soort hysterische Studio 100-musical. Sesamstraat op drugs, mag je het ook rustig noemen.

Nee hoor, goed was het optreden van de voorlopige koning van de reggaeton zeker niet. Oh ja, zijn liedjes (bijna altijd met contante toeter en verzameling arriba’s en baila’s) zijn hartstikke leuk en natuurlijk dansen vele mensen er hun voeten op kapot. Maar dat komt niet omdat J Balvin hier zo zijn best doet. Want op en neer wandelen in een fluorescerende regenjas en dan af en toe wat zingen - we moesten zelfs terugdenken aan de schaamteloos slechte Justin Bieber - is niet wat doorgaans wordt verstaan onder het publiek om je vinger winden. En nee, dat kom je niet te boven door eventjes vlug de Swish Swish te dansen. Of te ginnegappen met dansende Michelinpoppetjes, of twerkende wolkjes zo je wilt. Het publiek zal het niet erg vinden, de liedjes die het wilde kreeg het.

Zwoele liedjes

Opvallend genoeg was het niet zo druk toen de Colombiaanse superster Holland verwelkomde en het publiek vroeg de handen op te steken. Dat kreeg vervolgens een dwarsdoorsnede van Balvins stuk voor stuk zwoele liedjes als Con Altura, X, Ginza, No Es Justo, Otra Vez en Bum Bum Tam Tam. Toch jammer dat wat hij deed zo snel ging vervelen. Daar konden de vrolijk gekleurde dansers die blijkbaar een voortplantingsdans hadden ingestuurd, weinig aan veranderen. Te lang bleef het een eendimensionale dansshow. Pas halverwege begon het bij Balvin ergens op te lijken. Vooral toen daar een bewerking van I like it like that klonk, oorspronkelijk van Pete Rodriguez.

Cartoonesk

Daarna volgde zijn samenwerking met de Amerikaanse rapper en voormalig stripper Cardi B (I like it), werd het nog best leuk, en hij bleek vindingrijk om te gaan met haar afwezigheid. Een danser kreeg namelijk een gigantisch cartoonesk hoofd van de dame op de schouders. Zo was de Amerikaanse ster toch een beetje in Landgraaf. Leuk gevonden. Toen J Balvin al lekker gek bezig was met cartoonfiguren sloeg hij aan het eind door. Hij ving Pokemons, Sesamstraat-figuren en Super Mario-vrienden en die dansten, samen met gigantische paddenstoelen, vrolijk mee op het podium. Het was bijna wachten op K3, Kabouter Plop en Pino. Het sloeg als een tang op een varken. Maar ja, in zijn eentje was J Balvin helemaal niet om aan te gluren. Hiermee redde hij zijn reet tenminste nog een beetje.