Opnieuw overlast eikenprocessierups

Print
Opnieuw overlast eikenprocessierups

Wie eikenprocessierupsen aantreft, kan dit doorgeven bij de gemeente Weert. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Nu de eikenprocessierupsen tussen begin mei en eind juni weer hun microscopische kleine brandharen krijgen, veroorzaken ze opnieuw veel overlast. De brandharen kunnen tot en met september gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs op zoek naar eikenbladeren. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen op de stammen of dikkere takken. De gemeente Weert bestrijdt de rupsen met een biologisch middel, dat niet schadelijk is voor mens en dier. Ze adviseren om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar eventueel eikenprocessierupsen zitten, voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Wie toch in contact komt met brandharen, kan deze het beste zo snel mogelijk verwijderen met plakband. Was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Een zalf op basis van menthol, aloë ver of calendula kan verlichting bieden bij hevige jeuk. Wie eikenprocessierupsen aantreft op een locatie die overlast kan veroorzaken, kan contact opnemen met de gemeente via tel. (0495) 57 50 00.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →