Nauwe samenwerking Spoedpost Noord-Limburg en wijkverpleging

Print
Nauwe samenwerking Spoedpost Noord-Limburg en wijkverpleging

De medewerkers van Thuiszorg, VieCuri en Cohesie werken sinds 31 mei nauw samen aan een pilot. Afbeelding: Proteion

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst -

Ziekenhuis VieCuri, huisartsenorganisatie Cohesie (samen werkzaam op de Spoedpost Noord-Limburg) en zorgorganisaties Proteion en De Zorggroep werken sinds 31 mei nauw samen. Hun doel is het verbeteren van de doorstroom van de spoedpost naar de thuissituatie. De samenwerking wordt een half jaar als pilot uitgevoerd.

Senioren doen steeds vaker een beroep op de Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp omdat de vergrijzing toeneemt en ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen. „Probleem is dat de doorstroom hierna stagneert”, vertelt Laura Nijssen, manager SEH van VieCuri Medisch Centrum. „Hierdoor verblijven mensen soms onnodig lang op de spoedpost of worden ze in het ziekenhuis opgenomen terwijl dit niet noodzakelijk is. Door de samenwerking met de wijkverpleging kunnen we de doorstroom beter en efficiënter organiseren.”

De huisarts, het ziekenhuis en de wijkverpleging werken als ketenpartners samen om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. De wijkverpleging krijgt in de pilot een belangrijke rol en extra uren die bedoeld zijn om de thuiszorg goed te regelen. „Wijkverpleegkundigen weten welke specialistische hulp zij in de thuissituatie kunnen bieden. Zij kunnen dus samen met de artsen en verpleegkundigen goed afwegen of het verantwoord is om de patiënt thuis te verzorgen en het ontslag vervolgens coördineren”, aldus Paul Bremmers, Tactisch manager Thuiszorg van Proteion. „Ook kunnen zij bijvoorbeeld regelen dat er thuiszorg aanwezig is als de patiënt thuiskomt, of dat er hulpmiddelen geleverd worden.”

Voorlopig concentreert de samenwerking zich op het weekend, de vrijdag- en maandagavonden. De verwachting van de deelnemende organisaties is dat er door deze werkwijze minder doorverwijzingen van huisartsenpost (HAP) naar spoedeisende hulp (SEH) zullen zijn en minder ziekenhuisopnames. Carla van Velden, Manager Zorg van Cohesie: „Door deze nauwe samenwerking kunnen we op de spoedpost beter bepalen of de patiënt naar huis kan of dat er vervolgzorg in het ziekenhuis nodig is. Zo zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek. En dat is prettig voor de patiënt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →