‘Nederland begonnen met ophalen IS-kinderen uit Syrië’

Print
‘Nederland begonnen met ophalen IS-kinderen uit Syrië’

Een moeder met kind in een Syrisch vluchtelingenkamp. Afbeelding: AFP

Nederland lijkt te zijn begonnen met het terughalen van kinderen van IS-strijders. Volgens een Koerdische minister zijn twee weeskinderen uit het vluchtelingenkamp Ais Issa opgehaald door een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Officiële bevestiging vanuit Nederland is er nog niet. De Koeridische minister voor Buitenlandse Zaken, Dr. Abdulkarim Omar, stelt vandaag in een tweet dat ‘op verzoek van de Nederlandse regering door de autonome regering in Noord- en Oost Syrië op 9 juni twee Nederlandse weeskinderen zijn overgedragen aan een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de stad Ain Issa.’ Tegelijk zouden ook 12 Franse weeskinderen aan de Franse autoriteiten zijn overgedragen.

Lees ook: Hulpteam naar Syrië voor Nederlandse kalifaatkinderen

Onderweg

De twee kinderen zijn onderweg naar Nederland, bevestigt een bron. Het gaat om de twee jonge kinderen van de overleden Nederlandse Syriëgangster Karenia J. (31) uit Zwolle. Van hen was al bekend dat zijn in kamp Ain Issa twee Nederlandse verbleven. De kinderen zijn 2 en 4 jaar oud, hun overleed eerder dit jaar door ondervoeding en ziekte. Haar man, de Belgische jihadist Jamal El K., overleed al eerder. De weeskinderen werden door een andere buitenlandse vrouw in het Koerdische detentiekamp onder haar hoede genomen. De familie van de Nederlandse vrouw probeert sinds die tijd, met behulp van een advocaat, de kinderen naar Nederland te krijgen.

De Nederlandse journalist Harald Doornbos, die toevallig in hetzelfde gebied is, gaat ervan uit dat het verhaal klopt. ,,De Koerdische minister heeft dat net bekend gemaakt in een tweet. Ik ben gisteren Syrië ingegaan. Het is gister gebeurd. Dat wist ik natuurlijk niet. Het is geheim gehouden door het ministerie van Buitenlandse Zaken en door de Koerden. Ik neem aan dat de kinderen alweer weg zijn uit het noorden van Syrië want waarom zou je hier lang blijven rondhangen.”

Doornbos reisde zondag van Noord-Irak naar Noord-Syrië. ,,Daar is een soort grensovergang met een bootje, misschien zijn zij toen de andere kant op gereisd. Ik vermoed eerst naar Erbil en dan terug naar Nederland.”

90 kinderen in de kampen

Samen met de twee Nederlandse kinderen zijn ook twaalf Franse weeskinderen overgedragen, melden minister Omar en het Franse persbureau AFP. De afgelopen weken haalden meerdere landen weeskinderen weg uit de overvolle detentiekampen in Noord-Syrië. de Verenigde Staten haalden twee kinderen en zes vrouwen terug. De Nederlandse minister Grapperhaus was daarover eerder afhoudend omdat de situatie in Noord-Syrië te gevaarlijk zou zijn om wezen op te halen. Daar zitten duizenden IS-vrouwen en hun kinderen opgesloten, hun mannen zitten in Koerdische gevangenissen. Volgens inlichtingendienst AIVD bevinden zich 55 Nederlandse volwassen jihadisten in die kampen of in Koerdische gevangenissen. De vrouwen zouden in totaal 90 kinderen bij zich hebben in die kampen.

De Nederlandse overheid heeft al maanden geleden procedures opgesteld wat er moet gebeuren met kinderen die terugkomen, omdat hun moeders eenmaal terug in Nederland de gevangenis in gaan. In principe worden de kinderen opgevangen door naaste familie (oma’s en opa’s of broers en zussen), dat gebeurt niet als die familieleden dat niet kunnen of als de overheid ook hen als te radicaal ziet. Dan kan er een pleeggezin worden ingeschakeld.