Carnaval

Anonieme partij wil nieuw werk Thielen aan Venlo schenken

Print
Anonieme partij wil nieuw werk Thielen aan Venlo schenken

De succesvolle expositie van Evert Thielen in het Limburgs Museum eindigt pinkstermaandag. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Evert Thielen is benaderd door een anonieme partij om een groot schilderij te maken over Venlo, dat vervolgens aan de stad wordt geschonken.

Dat bevestigt de schilder, maar ook burgemeester Antoin Scholten. Scholten is gevraagd namens die partij contact te leggen, om te verkennen wat de mogelijkheden zijn. Thielen wacht het aanbod af, maar spreekt op voorhand over een „prachtige opdracht”. Hij geeft te kennen dat het carnaval onderdeel zou kunnen zijn, omdat het in het DNA van de stad zit.

Lees ook: ‘Er komen geen 100.000 dommeriken naar mijn werk kijken’

Thielen wijst erop dat goede afspraken gemaakt moeten worden. De tentoonstelling van zijn werk in het Limburgs Museum loopt pinkstermaandag af, zodat hij tijd heeft om weer te gaan schilderen. Met de opdrachtgever moet besproken worden wat de wensen zijn en of die te realiseren zijn. „Ik zal er waarschijnlijk jaren mee bezig zijn.”

Ongekend succes

De expositie ‘50 jaar Thielen - de ogen van de meester’ was een ongekend succes voor het Limburgs Museum. Naar verwachting trok ze ongeveer 100.000 bezoekers. Het exacte aantal wordt dinsdag bekendgemaakt. In heel 2018 passeerden 60.000 mensen de kassa. Ook voor de schilder was het een record. In 2002 noteerde een tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen 67.000 bezoekers.

Wethouder Marij Pollux van Cultuur in Venlo onderstreept de „fantastische samenwerking” van het Limburgs Museum met Museum van Bommel van Dam, waar schetsen en tekeningen van Thielen getoond werden. Omdat veel mensen na het museum ook de binnenstad bezochten, hebben ook de ondernemers volop geprofiteerd van de culturele trekpleister.

Businessclub

Voor directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum is die erkenning aanleiding de banden tussen bedrijfsleven en museum aan te halen. Hij wil een businessclub oprichten en ziet tevens kans voor samenwerking met ondernemers die losse projecten willen steunen. Dat past volgens hem in het nieuwe beleid, dat hij in september met de volgende, grote expositie presenteert.

Mennings doet geen uitspraak over verwachte bezoekers of het onderwerp. Interim-directeur Rob Schmitz zei eerder dat de tentoonstelling „een relatie met sport heeft” en tussen 60.000 en 70.000 mensen trekt. Mennings nuanceert: „Succes zit niet alleen in de aantallen.” Het Limburgs Museum gaat vanaf dinsdag weer over naar de openingstijden zoals die voor ‘Evert Thielen’ golden.