Schutterij Sebastianus Gronsveld: erepenning in zilver en drie lintjes

Print
Schutterij Sebastianus Gronsveld: erepenning in zilver en drie lintjes

Burgemeester Dieudonné Akkermans en majoor (voorzitter) Jan Hayen. Afbeelding: gemeente Eijsden-Margraten, George Deswijzen

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

De Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld ontving pinksterzondag 9 juni een erepenning in zilver van burgemeester Dieudonné Akkermans van de gemeente Eijsden-Margraten. Daarnaast kregen drie leden een koninklijke onderscheiding. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De schutterij viert dit jaar haar 400-jarig jubileum. “Een bijzondere en feestelijke mijlpaal voor dit cultureel erfgoed met een uitstraling tot ver buiten de gemeentegrenzen”, zei burgemeester Dieudonné Akkermans. De geschiedenis van de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld gaat terug tot 1619. In dat jaar verzochten de inwoners van Gronsveld de grafelijke familie Van Bronckhorst om een schutterij op te richten. De familie stemde hiermee in en schoot de eerste vogel af tijdens het koningsvogelschieten. Symbolisch voor dit moment pronkt de zilveren vogel tot op de dag van vandaag aan het koningszilver. Naast het koningsvogelschieten is het begeleiden van de traditionele processie een vaste traditie van de schutterij.

Fons Bemelmans

De erepenning in zilver kan worden toegekend als blijk van waardering aan een persoon, vereniging, stichting of instelling die zich langdurig en op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt. Als bewijs van toekenning van de erepenning in zilver ontvangt de onderscheidende een zilveren draagspeld en een gewaarmerkt uittreksel van gemeentelijke onderscheidingen. De zilveren erepenning is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Fons Bemelmans uit Eijsden.

Servaasbasiliek

Drie leden van Sint Sebastianus kregen een lintje opgespeld. Op de eerste plaats Jacques van Rensch uit Gronsveld. Hij is een historicus met liefde voor cultuur, geloof en geschiedenis. Meer dan dertig jaar is Van Rensch actief betrokken in diverse bestuursfuncties bij meerdere verenigingen. Bij de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus vervult hij de rollen van adviseur, vrijwilliger en historicus. Bij het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) is hij bestuurslid van diverse commissies en adviseur van het dagelijks bestuur. Bij de heemkundestichting Grueles is hij lid van de sectie ‘historie’ en schrijver voor het periodiek blad van de stichting. Verder is hij schatbewaarder en voorzitter van de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Hij coördineert alle personele zaken en biedt facilitaire ondersteuning. Bij de Sint-Martinusparochie Gronsveld is hij vicevoorzitter en lector.

Zjus Druug

Robert Spronck uit Gronsveld is een sportief muzikant met passie voor traditie en cultuur. Hij is al vele jaren bestuurlijk actief bij de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld. Binnen de schutterij is hij actief in de rol van luitenant-kwartiermeester. Als bestuurslid coördineert Robert Spronck de drie werkgroepen Beveiliging, Tamboer- en Klaroenkorps en Facilitaire Zaken. Bij Zaöte Hermenie Zjus Druug is hij bijna dertig jaar actief als bestuurslid, muzikant en organisator. Vanaf de jaren tachtig is hij actief in voor de Oud Verkenners van scoutingvereniging Sint Maarten-groep Jong Nederland Gronsveld.

Grenedeer

Eric van Caldenborgh uit Gronsveld zet zich met passie in voor de kerk en het schutterswezen. Van jongs af aan is Eric van Caldenborgh betrokken bij de Koninklijke schutterij Sint Sebastianus Gronsveld en is hij actief in de rol van ‘Grenedeer’. Als vrijwilliger is hij verantwoordelijk voor het behoud van authentieke geweren uit de Napoleontische tijd. Bij de jaarlijkse Bronk in Gronsveld en Rijckholt is hij oprichter en voorzitter van stichting Bronkversiering. Ook gaat hij met de jeugd het bos in en geeft uitleg over de vele bloemen- en plantensoorten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen