Tenacious D, de twee ruiters van de Apocalyps, prediken heavy metal en vooral dikke pret

Print
Tenacious D, de twee ruiters van de Apocalyps, prediken heavy metal en vooral dikke pret

Kyle Gass en Jack Black Afbeelding: Harry Heuts Photography

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Wie heeft vier ruiters van de Apocalyps nodig als je Jack Black en Kyle Gass alias Tenacious D hebt? De twee mannen verpulveren niet alleen Satan met hun akoestische gitaar gedreven heavy metal sound, ze prediken vooral humor en hun apostelen - het publiek op Pinkpop - wil alleen maar meer. Geef ze eens ongelijk.

Bam. Tenacious D kwam, zag en overwon tijdens hun debuut op Pinkpop. De heren Jack Black en Kyle Gass mogen dan met een vette knipoog hun act van rock’-’n’-roll artiesten op het podium neerzetten, er is helemaal niets mis met de heavy metal die het tweetal én de meegebrachte band neerzet op Megaland. Bovendien heeft Black een prima stem die van smokey diep tot falset hoog giert in een vingerknip.

Het stoomt, schuurt, jankt en giert over de festivalweide: heerlijk. Dit is een act die muzikaal meer dan puik is. Maar waar Tenacious D punten op scoort, is het acteerspel tussen komieken Jack Black en zijn kompaan Kyle Gass.

Keihard

Die hard fans weten precies wat ze kunnen verwachten: Jack Black die zijn vriend halverwege de show keihard ‘ontslaat’ omdat Kyle in dit geval niet meteen wilde luisteren toen Jack hem riep. Om vervolgens wel heel lief ‘Dude’ te zingen, waardoor vrede al snel gesloten is. Of de ode aan hun roadies, in het gelijknamige nummer ‘Roadie’ die door de crew - een paar heren met imposante grijze ZZ Top-baarden - met uitgestreken smoel ondergaan wordt.

De teksten van Tenacious D laten niets, echt helemaal niets, over aan de verbeelding. Ook dat is - vreemd genoeg - een pluspunt. Juist omdat het totaal over de top gebracht wordt, zoals het nummer ‘Fuck her gently’. Black: „We don’t sing this at the ladies, we sing this at the dudes.” Om vervolgens in alle mogelijke platte bewoordingen de ‘dudes’ op het veld te adviseren op welke manieren ze hun dames kunnen nemen.

Brullen

De vreemde mix van komedie en heavy metal levert de heren een grote fanschare op die massaal vooraan het veld staan en de nummers woord voor woord kunnen meebrullen. Van oude krakers als hun eerste hit ‘Tribute’ (2002). Met inderdaad de videoclip waarin Dave Grohl de duivel speelt. Of ‘Beezleboss’ waarin Black zijn kompaan Gass toezingt:

„Goddamn-it Kage,

He gonna make you his sex slave,

You’re gonna gargle mayonnaise”

Ja het is plat, platter dan plat, zoals hun kasteel met torens in de vorm van fallussen, maar kom op mensen: dit is komedie. Flauwekul in een zesde versnelling voortstampende heavy metal-sausje. Het hoeft niet allemaal serieus te zijn, toch?

Volg alles over Pinkpop

> delimburger.nl/pinkpop