4e/5e klasse

In lijn met voetbalseizoen: net niet voor degraderend Belfeldia

Print
In lijn met voetbalseizoen: net niet voor degraderend Belfeldia

Afbeelding: Getty Images/iStockPhoto

venray / Belfeld -

Belfeldia is op een pijnlijke manier gedegradeerd: na tien perfecte penalty’s miste invaller Ward van Cleef, waarna Rood Wit de winnende maakte.

Waar Belfeldia de afgelopen seizoenen leek uitgegroeid tot een stabiele vierdeklasser, de ploeg deed vorig seizoen zelfs nog mee om promotie, verliep dit jaar alles anders. Het was regelmatig net niet en dat resulteerde uiteindelijk in de voorlaatste plek op de ranglijst en een nacompetitieduel tegen degradatie.

Seizoen in een notendop

Geheel in lijn met het seizoen was het ook tegen Rood Wit ’62 net niet. De Helmonders hebben een beter team, hadden een overwicht en veel balbezit, maar Belfeldia wist er op de valreep een verlenging en strafschoppen uit te slepen. Tot de elfde penalty bleef de ploeg in de race voor klassenbehoud. Daarna viel het doek.

„Deze wedstrijd was het hele seizoen in een notendop”, aldus trainer Huub Joosten. „We creëren heel weinig en het kost ons heel veel kracht om een goal te maken. Je hoopt dan met een toevalstreffer de overwinning te pakken.”

Langdurig tijdrekken

Die toevalstreffer kwam er ook, maar dat was de gelijkmaker. Rood Wit was in het begin van de tweede helft via Harm Vincent op voorsprong gekomen en de Helmonders kregen voldoende mogelijkheden om de score op te voeren. Ze sprongen echter slordig om met de kansen en mede dankzij het uitstekende verdedigingswerk van Bram Peulen bleef het bij die ene treffer.

Dat leek voldoende voor de overwinning, maar langdurig tijdrekken en het simuleren van blessures leverden vijf extra speelminuten op. In de allerlaatste seconde daarvan scoorde verdediger Bert Smeets tegen de verhouding in de gelijkmaker. Het half uur extra leverde niets op en na de strafschoppen was de degradatie van Belfeldia een feit.

Zuur

„Als je in de allerlaatste minuut scoort en je haalt er een verlenging uit, dan mag je daar al blij mee zijn. Het zal een paar dagen zuur zijn, maar je moet ook reëel zijn. We hebben voor de winterstop veel te weinig punten gehaald, slechts vier uit elf wedstrijden”, analyseerde Joosten.

Hoe het nu verder moet in de vijfde klasse weet de trainer nog niet. „Het zal een zwaar seizoen gaan worden. Als je heel veel moeite hebt om kansen te creëren en je enige aanvaller gaat ook nog weg, dan wordt het lastig. En er zijn nog meer spelers die stoppen bij Belfeldia.” Joosten zal komend jaar dus moeten bouwen aan een nieuw team.