Dromerige Duncan, een muzikant in hart en nieren

Print
Dromerige Duncan, een muzikant in hart en nieren

Duncan Laurence. Afbeelding: Harry Heuts Photography

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

RECENSIE - Wie zich al wat bozig had voorbereid op een verzameling zoetsappige Songfestivalliedjes komt van een koude kermis thuis. Al vanaf de eerste tel bewijst Duncan Laurence recht te hebben op een plek op Pinkpop. Hij toont zich een muzikant in hart en nieren met een strak en dromerig optreden waarbij hij met zijn uithalen meermaals het kippenvel op je arm zingt.

De 25-jarige artiest verovert zijn publiek snel. Eigenlijk al op voorhand. Nog voor hij één voet op het podium heeft gezet wordt er voor hem gejuicht en geklapt. Want Nederland houdt van winnaars. De kersverse Songfestivalwinnaar wordt op handen gedragen. Vonden sommigen vooraf zijn boeking – als vervanger van First Aid Kit – vreemd dan wel ongepast (da’s dan jammer voor jullie), de mensen voor de bühne geven hem terecht een eerlijke kans.

Droompop

Het knappe van deze show is dat ondanks dat eigenlijk nog niemand zijn muziek kent, natuurlijk op zijn Arcade na, hij het gros op de juiste momenten stil krijgt of juist aan het dansen. Niet in de laatste plaats omdat hij de gunfactor heeft en uitstraalt dat hij dit optreden, en het leven dat hij opeens leidt, ook niet zo goed kan geloven. Zijn droompop - een fijne mix van Sam Smith, Haevn en Causes - is van een uitgekiende soort. Naast oprecht klinkt het vertrouwd.

Hits

En steeds is er zijn kameleontische stem die van diep donker naar ongekend hoog gaat. Het gloednieuwe werk van Duncan Laurence kan zich zomaar ontpoppen tot een berg hits. Zoals het sfeervolle, opzwepende en zonnige Tomorrow (met het aanstekelijke „We’ll keep dancing in the rain”). Zijn The Greatest klinkt bijna als een anthem en hij toont met Dear Nothing en Together we run ook prima met steviger materiaal uit de voeten te kunnen. Het is dat Duncan Laurence al in heel Europa bekend is, anders zou die vriendelijke jongeman wel eens een hele grote kunnen worden.