Enne?

‘Even meer festivalganger dan echtgenote en moeder’

Print
‘Even meer festivalganger dan echtgenote en moeder’

Yvonne op Pinkpop. Afbeelding: Karlijn van der Graaf

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek / Maastricht / Itteren -

Karlijn van der Graaf spreekt wildvreemden aan en vraagt hen naar een rapportcijfer van hun leven. Deze week spreekt zij, bij wijze van uitzondering, búiten Maastricht met Yvonne (Hoensbroek, 1968) op Pinkpop in Landgraaf. Zij geeft haar leven een 8,5.

„Tja, moet je die mensen nu zien; kijk ze allemaal plezier hebben. En anders wij wel! Dan kun je vandaag toch alleen maar een 9 geven..!?” Yvonne kijkt verrukt om zich heen. „Ik ga elk jaar naar Pinkpop. En drie dagen lang, maar slapen doe ik gewoon lekker thuis in Heerlen. Mijn oudste zoon brengt me straks. Hij is nu even naar huis om het Nederlands Elftal te volgen, en daarna komt hij weer terug voor het laatste optreden.”

Yvonne is dit jaar op het festival zonder haar rots in de branding; haar man heeft zich opgeofferd om thuis te blijven bij hun jongste zoon. Deze twaalfjarige brak namelijk beide polsen met keepen, en is dus even aan huis gekluisterd. Zijn vader bleek eerder ook al een pechvogel met sporten. Hij was een getalenteerd wielrenner toen zijn benen bij een ongeluk overreden werden door een vrachtwagen. Een dieptepunt in hun leven. Ten gevolge daarvan verloor hij later een deel van zijn been. En zo is hen wel meer leed overkomen, vertelt Yvonne. „Maar we hebben het doorstaan, alle hobbels overwonnen. Ik kan mijn leven toch een mooie 8,5 geven hoor. En de 10 gaat nog komen; op onze eigen trouwdag zal onze oudste zoon in de echt worden verbonden. Ik kan niet wachten!”

Op Yvonnes onderarm prijkt een hart. In de tatoeage zijn de voorletters van haar man en hun drie zonen verwerkt. „Mooi he? Zo heb ik hen altijd bij mij.” Maar de komende uren is Yvonne even meer festivalganger dan echtgenote en moeder.