Avondexcursie Limburgs Landschap: vuurvliegjes in Beneden-Geuldal

Print
Avondexcursie Limburgs Landschap: vuurvliegjes in Beneden-Geuldal

Het Geuldal verschijnt in een geheel ander licht tijdens de avondexcursie. Afbeelding: Archieffoto Frits Widdershoven

Berg en Terblijt -

Stichting het Limburgs Landschap neemt belangstellenden mee voor een ‘onvergetelijke avond’ in een donker bos. De excursie start zaterdagavond 22 juni om 21.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem (Berg en Terblijt). De excursie duurt ongeveer twee uur en is voor iedereen toegankelijk.

Een zwoele zomeravond in het hellingbos. Het zingen van de vogels gaat over in een stilte, waarin de (jonge) uilen gaan roepen en vleermuizen voorbij scheren. Met wat geluk zijn ook roepende vroedmeesterpadden te horen. De invallende duisternis maakt ook de glimwormen (vuurvliegjes) actief.

Klungelkes

Het Ingendael bij Landgoed St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn populaire wandelgebieden. Om er voor te zorgen dat de natuurgebieden niet dichtgroeien met bos, lopen er kleine kuddes konikpaarden en gallowayrunderen. Door die begrazing is er veel variatie. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos rijk is aan vogels en andere dieren.

De Meertensgroeve is een oude grindgroeve. Door de beschutte ligging en de open, schrale vegetatie vormt het een apart onderdeel van de Bergse Heide. Hier komt de zeldzame vroedmeesterpad voor. Vanwege zijn roep, die op een belletje lijkt, wordt de vroedmeesterpad ook wel klungelke genoemd. Op een warme zomeravond zijn de klungelkes te horen en vergezellen bij de zoektocht naar de vuurvliegjes.