Horrorverpleger in hoger beroep na levenslang voor 85 moorden

Print
Horrorverpleger in hoger beroep na levenslang voor 85 moorden

Niels Högel. Afbeelding: AFP

De vorige week in Duitsland tot levenslang veroordeelde ex-verpleger Niels Högel heeft beroep aangetekend. Dat heeft de rechtbank van Oldenburg bekendgemaakt.

De rechtbank achtte de 42-jarige man vorige week schuldig aan 85 moorden op patiënten. Högel vermoordde zijn slachtoffers tussen 2000 en 2005 in klinieken in Oldenburg en Delmenhorst.

Högel werd in het grootste seriemoordproces in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland eerst beschuldigd van honderd moorden. In vijftien gevallen sprak de rechtbank hem echter vrij. Högel had zelf 43 moorden bekend. Als het beroep wordt toegewezen, zal een hogere rechtbank alleen mogelijke procedurele of juridische fouten onderzoeken en geen nieuwe feiten. Er zal niet worden gezocht naar nieuw bewijs.

Hartstilstand

De 42-jarige Högel bracht patiënten om die op de intensive care lagen. Hij diende slachtoffers een grote hoeveelheid medicijnen toe, waarna ze een hartstilstand kregen. Daarna reanimeerde hij de patiënt, omdat dit hem een ‘fijn gevoel’ gaf en hij op deze manier indruk wilde maken op zijn collega’s. Ook speelde verveling een rol, zei Högel. Tientallen patiënten overleefden de reanimaties.

Lees ook: Duitse horrorverpleger bekent honderd moorden

De verpleger werd in 2005 uiteindelijk betrapt door een collega, die hem de medicatie zag toedienen. Hij werd drie jaar later veroordeeld tot zeven jaar cel. In 2014 werd de zaak heropend. Gedurende het onderzoek en het proces dat erop volgde, pochte Högel over zijn daden en dat hij ‘een van de grootste seriemoordenaars’ ooit was.

Vorige week bood Högel, die al in de gevangenis zat voor eerdere moorden, in de rechtbank zijn excuses aan de familie en vrienden van zijn slachtoffers aan. De moordenaar liet eerder ook weten blij te zijn dat hij uiteindelijk was opgepakt. ,,Hoewel de dood mijn ergste vijand is, liet ik het kwade binnen. Ik ben blij dat ik uiteindelijk ben betrapt. Ik ben die persoon dankbaar. Hij was de enige die niet wegkeek van wat er gebeurde.’’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen