‘Meerdere kandidaten’ voor organisatie Federatiefeest na afhaken Sint Sebastianus uit Eys

Print
‘Meerdere kandidaten’ voor organisatie Federatiefeest na afhaken Sint Sebastianus uit Eys

Een eerder schuttersfeest in Eys. Afbeelding: Lé Giesen

Eys / Maastricht / Itteren -

Het Zuid-Limburgse Federatiefeest gaat volgend jaar hoe dan ook door. De weigering van schutterij Sint Sebastianus uit Eys om het evenement in 2020 te organiseren, ten spijt.

Er hebben zich al meerdere kandidaten gemeld die bereid zijn de organisatie van het Zuid-Limburgs Federatiefeest volgend jaar op zich te nemen. Dat zegt voorzitter Peter Berben van de Zuid-Limburgse Schuttersfederatie (ZLSF). „Het is steeds gelukt de organisatie rond te krijgen. Ik twijfel er niet aan dat het ook nu goedkomt.”

Financiële aanslag

Eigenlijk zou het Federatiefeest op 19 juli 2020 in Eys gehouden worden. Schutterij Sint Sebastianus liet afgelopen weekend echter weten dat de organisatie van het op één na grootste schuttersfeest een te grote financiële aanslag op het budget van de vereniging zou vormen.

Het Federatiefeest wordt traditioneel twee weken na het Oud Limburgs Schuttersfeest gehouden en wordt bij toerbeurt georganiseerd door één van de aangesloten verenigingen. Volgens schutterij-kenner Luc Wolters komt het wel vaker voor dat een schutterij bedankt voor de eer. „Meestal is dat in vroeg stadium. Dat het zo laat gebeurt, is wel opmerkelijk.”

Budget

Hoeveel budget nodig is om het feest te organiseren, hangt volgens hem van meerdere factoren af. „Is er een evenemententerrein aanwezig met de nodige voorzieningen? Of moet dat allemaal nog geregeld worden? In Eys zou straks gebruikgemaakt moeten worden van de hoofdwegen. Dat betekent dat je verkeersmaatregelen moet treffen en -regelaars moet inzetten. Ook dat brengt kosten met zich mee.”