Publiek kan berging Stirling aanschouwen tijdens kijkersdagen

Print
Publiek kan berging Stirling aanschouwen tijdens kijkersdagen

De bemanning van de Stirling W7630. Afbeelding: Archieffoto magazine Flying 1942

Echt -

Met maximaal twee kijkersdagen wil de gemeente Echt-Susteren de berging van de Stirling toegankelijk maken voor belangstellenden. De totale bergingskosten zijn geraamd op 567.000 euro.

Door het beperkt openstellen van de bergingslocatie, wil de gemeente voorkomen dat de verwachte grote toeloop ongecontroleerd verloopt. Hierover zijn afspraken gemaakt met abt Malachias van de abdij Lilbosch op wiens grond het vliegtuigwrak in september 1942 neerstortte. De abt gaf eind 2018 groen licht voor de berging. Wel stelde hij als voorwaarde dat het monastieke kloosterleven gerespecteerd blijft tijdens de berging.

„De berging valt samen met het begin van de herdenking van 75 jaar bevrijding in Limburg”, vertelt wethouder Peter Pustjens. „Zo kunnen we mooi een koppeling maken.”

Scholen

Naast de openstelling voor belangstellenden, worden ook scholen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de bergingslocatie. De stichtingen ‘Berging Stirling W7630’ en ‘Op vleugels der vrijheid’ zijn benaderd om inhoudelijk invulling te geven aan de kijkersdagen.

De gemeenteraad beslist in juli of het geraamde bedrag van de bergingskosten beschikbaar wordt gesteld. Overigens ontvangt de gemeente het volledige bedrag terug van het Rijk via de zogenaamde ‘bommenregeling’. Deze volledige vergoeding voor het bergen van vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog, werd eind vorig jaar bekrachtigd door de Tweede Kamer.

De berging staat gepland voor medio september. Nog voor het zomerreces kan een opdracht worden verstrekt aan een gespecialiseerde aannemer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen