Proeven wat de Romeinen aten tijdens FestiVia Belgica Klimmen

Print
Proeven wat de Romeinen aten tijdens FestiVia Belgica Klimmen
Klimmen / Ransdaal / Craubeek / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

De voormalige Romeinse weg Via Belgica krijgt zijn eigen jaarlijkse festival. FestiVia Belgica is de naam. Het draait voor een groot deel om proeven wat de Romeinen zoal aten.

De eerste aflevering van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni vindt plaats in en rond de Villa de Proosdij in Klimmen. Gelijktijdig vinden in het Belgisch-Limburgse grensplaatsje Riemst de Vlaamse Archeologiedagen plaats, die helemaal in het teken staat van de Via Belgica. „Het idee achter het jaarlijkse festival is dat we de activiteiten en producten van alle Vrienden van de Via Belgica een keer per jaar samen willen presenteren”, vertelt initiatiefneemster Toos Hofstede.

Diner

In Klimmen zijn een Romeins openluchtdiner voor honderd personen en een Beleefmarkt met Romeinse open keuken de blikvangers. Het diner op vrijdagavond wordt uitgeserveerd aan een lange tafel in de tuin en wordt samengesteld uit producten van leveranciers langs de route van de Via Belgica. Voor het diner moet vooraf ingeschreven worden.

Beleefmarkt

Tijdens de Beleefmarkt op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur staat Romeins koken en eten centraal. Geen flamingotongetjes en gepofte muizen, zoals Romeinen ook graag lustten, maar wel bijvoorbeeld kip. Geen gewone kip, maar de originele Romeinse kip van Villa de Proosdij. Die is dit jaar ook de mascotte van het festival. Gekookt wordt in open keukens door gastkoks uit de regio. Naast Romeins eten is er ook drank, zoals Romeinse wijn en zelfs Romeinse cocktails.

Kinderen kunnen schat zoeken, de gladiatorenschool bezoeken of Kunradersteen hakken. Ook zijn er lezingen en workshops, onder meer over Romeinse planten en kruiden.

Belevingstocht

De zaterdag begint overigens al om 10.00 uur met een belevingstocht. Hardloopgids Raoul Spronken van Maastricht Running Tours gaat met een groep rennend op belevingstocht van station Houthem-St. Gerlach naar het festivalterrein in Klimmen over een acht kilometer lang parcours over de Via Belgica. In Riemst is zondag tussen 11.00 en 16.00 uur onder meer een Romeins tentenkamp.

FestiVia Belgica zal in 2020 in Heerlen plaatsvinden ter gelegenheid van de afsluitende expositie van de Internationale Bauausstellung (IBA).

Programma: www.viabelgica.eu.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen