Fransman wordt nieuwe bestuursvoorzitter LVO

Print
Fransman wordt nieuwe bestuursvoorzitter LVO

Eugène Bernard is voor vijf jaar benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Afbeelding: :LVO

Maastricht / Itteren -

De Fransman Eugène Bernard is voor vijf jaar benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO).

Hij volgt André Postema op die in november 2018 moest opstappen na een vernietigend rapport van de onderwijsinspectie over het bestuurlijk handelen door LVO tijdens het examendebacle bij het VMBO Maastricht.

De in Frankrijk geboren Bernard (1956, Le Poireé-sur-Vie) heeft al een lange carrière als onderwijsbestuurder achter de rug. Hij is op dit moment nog voorzitter van de raad van bestuur van de Brabantse onderwijskoepel Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Hij maakt per 1 oktober de overstap naar LVO en wil pas vanaf dan reageren in de pers over zijn nieuwe functie. Nico de Vrede is momenteel de interim-voorzitter van het college van bestuur van LVO, een scholenkoepel waar 21 scholen onder vallen.

‘Bescheiden’

Voordat Bernard in 2009 aan de slag ging bij OMO was hij onder meer directeur van de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht en directeur bedrijfsvoering bij de Technische Universiteit Eindhoven. Ook was hij werkzaam bij de Universiteit Maastricht als hoofd bureau internationalisering bij de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde.

In de jaren negentig stond hij aan het roer van de Bernard Lievegoed School in Maastricht, een vrijeschool en onderdeel van scholenkoepel LVO. Volgens een interview met het Eindhovens Dagblad in 2017 staat Bernard bekend als ‘de bescheiden zelve’ en doet hij zijn werk het liefst op de achtergrond. Ook zou het een man zijn die ‘met hart en ziel’ gaat voor het onderwijs en de wetenschap. Vanwege de liefde, hij is getrouwd met een Zeeuwse, verhuisde hij eind jaren zeventig naar Nederland.

Ritzen

In maart van dit jaar werd Jo Ritzen al benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van LVO. Hij volgde Jan Schrijen op, die eveneens het veld moest ruimen als gevolg van de crisis bij VMBO-Maastricht.

.