Kerncentrale

Kernreactor Tihange 2 mag weer worden opgestart

Print
Kernreactor Tihange 2 mag weer worden opgestart

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: ANP

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

Reactor 2 van de kerncentrale in het Belgische Tihange mag weer worden opgestart.

Betonreparaties en een nieuwe dakplaat voor het bunkergebouw geven het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) voldoende garanties dat de reactor op een veilige manier kan worden gebruikt.

Bij onderhoud bleek vorig jaar augustus dat het beton in het bunkergebouw waarin noodsystemen zoals pompen en dieselgeneratoren staan, er slecht aan toe was. Tijdens de reparatie werd vastgesteld dat het gewapende beton niet goed was aangebracht. Daarop gaf de waakhond de opdracht aan exploitant Engie Electrabel om een extra dakstructuur aan te brengen. Dat is naar tevredenheid gebeurd.

Over de veiligheid van de twee Belgische centrales bij Luik en Antwerpen heersen veel zorgen in de buurlanden. De complexen in Tihange en Doel tellen in totaal zeven reactoren. Tihange 2 en Doel 3 staan bekend als de scheurtjesreactoren omdat er duizenden barstjes zitten in de reactorvaten die in 1983 door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij zijn opgeleverd. Volgens FANC zijn de reactoren desondanks veilig. Tihange ligt 40 km van de Nederlandse grens.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen