Kerncentrale

Kernreactor Tihange 2 mag weer worden opgestart

Print
Kernreactor Tihange 2 mag weer worden opgestart

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: ANP

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

Reactor 2 van de kerncentrale in het Belgische Tihange mag weer worden opgestart.

Betonreparaties en een nieuwe dakplaat voor het bunkergebouw geven het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) voldoende garanties dat de reactor op een veilige manier kan worden gebruikt.

Bij onderhoud bleek vorig jaar augustus dat het beton in het bunkergebouw waarin noodsystemen zoals pompen en dieselgeneratoren staan, er slecht aan toe was. Tijdens de reparatie werd vastgesteld dat het gewapende beton niet goed was aangebracht. Daarop gaf de waakhond de opdracht aan exploitant Engie Electrabel om een extra dakstructuur aan te brengen. Dat is naar tevredenheid gebeurd.

Over de veiligheid van de twee Belgische centrales bij Luik en Antwerpen heersen veel zorgen in de buurlanden. De complexen in Tihange en Doel tellen in totaal zeven reactoren. Tihange 2 en Doel 3 staan bekend als de scheurtjesreactoren omdat er duizenden barstjes zitten in de reactorvaten die in 1983 door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij zijn opgeleverd. Volgens FANC zijn de reactoren desondanks veilig. Tihange ligt 40 km van de Nederlandse grens.