Blariacumcollege mag sportzaal tijdens eindexamens niet exclusief gebruiken

Print
Blariacumcollege mag sportzaal tijdens eindexamens niet exclusief gebruiken

Tijdens de eindexamens moet de sporthal vanwege sportactiviteiten vier keer in- en uitgeruimd worden. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Blerick -

De gemeente Venlo staat niet toe dat het Blariacumcollege in Blerick tijdens de centrale eindexamens exclusief gebruik mag maken van sporthal Egerbos.

Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) diende dat verzoek begin oktober vorig jaar in bij Venlo. De gemeente besloot begin deze maand het verzoek van de scholengemeenschap formeel af te wijzen. De school werd eind 2018 al gemeld dat exclusief gebruik in mei 2019 sowieso niet mogelijk zou zijn.

Leerlingen van het Blariacumcollege maken de centrale eindexamens sinds 2017 in zaal twee van Sporthal Egerbos. In de jaren daarvoor trokken de leerlingen naar het Raodhoes in Blerick. Voorafgaand aan de eindexamens richt de facilitaire dienst van de school de sporthal in met tafels en stoelen. Ook wordt een beschermende vloerbedekking op de ondergrond gelegd.

Tijdens de eindexamens willen twee badmintonverenigingen gewoon gebruik blijven maken van de zaal. Het lukte de school niet om hier met de sportclubs onderlinge afspraken over te maken. Daardoor moesten medewerkers van de school de hal meermaals in- en uitruimen.

Volgens de onderwijsgemeenschap trekken die werkzaamheden een ‘grote wissel op het personeel’. OGVO vroeg de gemeente daarom contractueel met sportclubs vast te leggen dat ze niet in de hal sporten tijdens de eindexamens. Volgens OGVO bestaan er al zulke afspraken met gebruikers van de sporthal Ruben Kogeldans bij College Den Hulster.

Volgens de gemeente is exclusief gebruik van de zaal in Egerbos door de school niet mogelijk omdat Venlo in dat geval in strijd met haar eigen regels zou handelen. Dit zijn de gebruiksvoorwaarden voor gemeentelijke binnensportaccommodaties. De gemeente noemt het verzoek van de school bovendien niet zwaarwegend genoeg om van die bestaande wet- en regelgeving af te wijken.