Kaart: zo veel honderdplussers wonen er in jouw gemeente

Print
Kaart: zo veel honderdplussers wonen er in jouw gemeente

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

In Limburg woonden op 1 januari van dit jaar 125 mensen van honderd jaar of ouder. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Kijk hier hoeveel honderdplussers er in jouw gemeente wonen.

Verreweg de meeste honderdplussers zijn vrouw. Vijf Limburgse vrouwen zijn zelfs 105 jaar of ouder. De oudste man is 103 jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste honderdplussers wonen in Maastricht. In Beek, Gennep, Simpelveld en Vaals woonde op 1 januari niemand die ouder is dan 100. Kijk op de kaart hieronder hoeveel honderdplussers er in jouw gemeente wonen.

Vergeleken met andere provincies wonen er relatief weinig honderdplussers in Limburg (2 per duizend tachtigplussers). De provincie Zeeland telt relatief de meeste honderdplussers (4,5 per duizend tachtigplussers).

In heel Nederland zijn er 2189 mensen van honderd jaar of ouder. Negen meer dan een jaar eerder, maar 36 minder dan in 2017.

Toename

De afgelopen jaren schommelt het aantal honderdplussers rond de 2200, nadat het aantal in de decennia ervoor vrijwel elk jaar toenam. Op 1 januari 2017 was het aantal honderdplussers zelfs verdubbeld ten opzichte van twintig jaar eerder.

Het CBS ging er toen van uit dat Nederland in het jaar 2031 ruim 4000 honderdplussers heeft. Het verwacht nu dan ook dat het aantal honderdplussers vanaf komend jaar toeneemt. Als een van de oorzaken noemt het statistiekbureau ‘’een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918)’’.

De oudste inwoner van Nederland is Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Zij kan op 19 juli 114 worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen