Theaterfestival

Cultura Nova opent met moderne versie Romeo en Julia door Toneelgroep Maastricht

Print
Cultura Nova opent met moderne versie Romeo en Julia door Toneelgroep Maastricht

Ilotopie de Beaujean Zilverzandgroeve in Heerlen, een van de voorstellingen van Cultura Nova dit jaar.

Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren -

De 29ste editie van theaterfestival Cultura Nova in Heerlen wordt vrijdag 23 augustus geopend door een moderne versie van Shakespeares ‘Romeo en Julia’. Een coproductie van Toneelgroep Maastricht en de Franse theatergezelschappen La Fabrique Royale/Zéro Dégré, Aérosculpture en Groupe F.

De openingsvoorstelling zal – zoals traditie is bij het festival – uitgevoerd worden op het Burgemeester Van Grunsvenplein (voor Theater Heerlen). Ook diverse Limburgse cultuurclubs dragen hun steentje bij aan deze grote spektakelopening. Dat maakte de festivalorganisatie woensdag bekend tijdens een persbijeenkomst in het Theater Heerlen.

Zo verzorgen de Koninklijke Zangvereniging Venlona uit Venlo, Mannenkoor DSM uit Geleen, Rumpens Mannenkoor 1921 uit Brunssum, Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus uit Kerkrade en solisten Sef Thissen en Antonello Palombi de zang. Egbert Derix en Robert Weirauch spelen piano en ook de bekende jazztrompettist Eric Vloeimans doet mee. En breakdancer Jop Vermeesch van de Heerlense studio HFC danst mee.

Behalve ‘Romeo en Julia’ voor het Theater Heerlen, zijn er van 23 augustus tot en met 1 september nog op 24 andere locaties voorstellingen gepland. Zo komt het Franse theatergezelschap Ilotopie terug naar Heerlen om in Zilverzandgroeve Beaujean hun wereldpremière van de voorstelling Effraction Nocturne (‘inbreuk in de nacht’) te spelen.

Er komen maar liefst drie theatercircussen naar het festival: het Canadese Cirque Eloïze, het Hongaarse Recirquel en voor de jeugd, het Spaanse Cia Lucas Escobedo.

De afsluiter van Cultura Nova op 1 september wordt wederom een theaterspektakel onder leiding van Toneelgroep Maastricht, die op een 80 meter asfalt van de nieuwe Buitenring het verhaal van deze ringweg uitbeeldt met hulp van sopraan Fenna Ograjensek, actrice Mieneke Bakker en heel veel voertuigen.

www.culturanova.nl