Horst, Venray en Beesel onderzoeken haalbaarheid van gemeentelijk energiebedrijf

Print
Horst, Venray en Beesel onderzoeken haalbaarheid van gemeentelijk energiebedrijf

Welke rol moeten gemeenten pakken als het gaat om de energietransitie? Afbeelding: ANP

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Reuver / Beesel / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide -

Welke rol moet, kan en wil een gemeente pakken als het gaat om de energietransitie? En is een gemeentelijk energiebedrijf een goede en ook haalbare oplossing? De gemeenten Horst aan de Maas, Venray en Beesel stellen samen een onderzoek in.

Eigenlijk zijn de Nederlandse gemeenten allemaal op zoek naar antwoorden. Want wat verwachten het Rijk en de eigen burgers nou precies van een gemeente als het gaat om de energietransitie? In Venray, Horst aan de Maas en Beesel stellen ambtenaren en gemeentebesturen dezelfde vragen. Vandaar dat de drie gemeenten samen een onderzoeksbureau in de arm nemen. Het scheelt ook meteen in de kosten.

Rol

De gemeenten willen onder meer weten wat hun rol is bij alle initiatieven voor het opwekken van duurzame energie als wind- en zonneparken, biomassa of geothermie die nu en straks op hun pad komen. Moeten ambtenaren en bestuurders enkel wachten op burgers die met plannen komen en alleen toetsen of de ideeën stroken met alle wetten en regels? Is het zaak dat een gemeentebestuur de boel aanzwengelt met subsidies? Of moet een gemeente samenwerken met inwonerscollectieven en energiecoöperaties? Andere optie is dat een gemeente zelf zaken oppakt, betaalt en daarmee ook zelf (financiële) risico’s loopt.

Staatssteun

De vraag is verder wat kan een gemeentelijke organisatie aankan als het gaat om kennis, kosten en capaciteit. En wat leveren al die inspanningen uiteindelijk op? Daarnaast zijn gemeenten van overheidswege verplicht om sommige dingen te doen en mogen andere zaken juridisch gezien juist weer niet. Staatssteun is een voorbeeld van dat laatste. De coalitiepartijen van Horst aan de Maas denken dat het opzetten van een eigen, gemeentelijk energiebedrijf een mogelijkheid kan zijn om de rol van de gemeente in één keer goed op te pakken. Maar of dat haalbaar is, zal eind dit jaar blijken als de onderzoeksresultaten bekend zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen