Arriva met nieuwe vloot elektrische VDL-bussen in Limburg

Print
Arriva met nieuwe vloot elektrische VDL-bussen in Limburg

De volledig elektrische Arriva-bus. Afbeelding: VDL

Streekvervoerder Arriva breidt met ingang van zondag 30 juni zijn vloot elektrische VDL-bussen fors uit. Limburg krijgt er in één klap 55 volledig elektrische streekbussen bij.

Arriva gaat per 30 juni met twintig VDL Citea’s LLE-115 Electric rijden vanuit Maastricht. Sittard zet er eveneens twintig in voor de streekdienst, Venlo-Venray tien en Heerlen vijf.

,,Wij zijn trots dat we als partner van Arriva een bus hebben ontwikkeld die ook buiten de stad elektrisch gaat rijden”, zegt Ard Romers, directeur VDL Bus & Coach. ,,De bus heeft een lengtevariant van 11,5 meter, met meer zitplaatsen. Voor ons wordt dit de grootste, elektrische streekoperatie tot nu toe. Het gaat per bus op jaarbasis om 100.000 ‘schone’ kilometers.”

Grote schaal

Arriva Limburg rijdt als eerste openbaar vervoersbedrijf in Nederland op grote schaal met elektrische bussen op streeklijnen. In Limburg wordt gereden met lichtgewichtbussen, met 42 zitplaatsen en een totale capaciteit van circa 65 passagiers. De actieradius bedraagt dank zij de batterijen (180 kWh) meer dan 400 kilometer per dag.

In totaal rijdt Arriva per eind juni met 95 zero-emissiebussen in het openbaar vervoer in Limburg. Bijna de helft van de Arriva-vloot is daarmee al geëlektrificeerd. Het openbaar vervoer in Limburg moet in het jaar 2026 volledig elektrisch zijn.

De ruim 400 elektrische VDL-bussen in Europa leggen dagelijks zo’n 70.000 kilometer fluisterstil en schoon af.