Harrie Ries met Helicon op Muziekdagen Eys

Print
Harrie Ries met Helicon op Muziekdagen Eys

Het blazersensemble Helicon. Afbeelding: Maartje Maakt

Eys -

De reputatie van trombonist-dirigent Harrie Ries (1947) kan in Eys niet meer stuk. Vooral sinds hij daar 17 jaar lang harmonie St. Agatha leidde en tijdens een bondsconcours in de Rodahal te Kerkrade het beste resultaat uit de verenigingshistorie (333 punten met lof der jury) in de wacht sleepte. Maar ook om andere redenen.

Op woensdag 26 juni om 20.00 uur meldt deze beroemde musicus zich in de monumentale St. Agathakerk tijdens de Muziekdagen van Eys, als trombonesolist-dirigent. Nu met blazersensemble Helicon, een dubbelkwintet, dat bij deze gelegenheid oude muziek van Mozart, Dvorak, Debussy, Enescu, Elgar, Francaix en Carl Orff in een hedendaags arrangement zal uitvoeren. Het Blazersensemble Helicon, ooit door Rien Rats geformeerd uit conservatoriumstudenten, bestaat nu uit Limburgse orkestmusici, docenten en dirigenten.

Drie keer

Penningmeester Jack Cremers van de Stichting Muziekdagen Eys duikt in de boeken om te achterhalen dat Ries al drie keer eerder acte de présence gaf. Hij vat samen: “Dat was in 1997 met een muzikantengroep als begeleider van Peter Kokkelmans’ Limburgs Vocaal Ensemble in een bewerking van de Enchiladas van de Spaanse componist Mattea Fletcha. Ook in het millenniumjaar 2000 met zijn eigen trombonekwartet, Harrie Ries & Co. En de laatste keer in 2005, met een groot ensemble tijdens het afscheidsconcert van diezelfde Peter Kokkelmans, die toen met zijn koortje Capella Cristobal de Morales het Libre Vermell (het Rode Boek) uitvoerde. De oudste Spaanse stukken die, deels verbrand, in de kapel van Montserrat zijn aangetroffen.” Na 14 jaar is Ries dus weer op 26 juni terug op gewijde grond.

Tussen 1966 en 2012 was hij verbonden aan het LSO te Maastricht, het Gürzenich Orchester (Keulen) en het WDR-Orchester in dezelfde stad. Van 1980 – 2012 was hij hoofdvakdocent trombone en kamermuziek aan het Conservatorium te Maastricht en de Musikhochschulen Düsseldorf en Keulen.

Noodweer

Nog steeds is Ries als solotrombonist actief bij diverse ensembles en het Orchestre du Champs Élysées (Parijs), Oltremontano (Antwerpen), het Huelgas Ensemble (Leuven) en Hesperion XXI van Jordi Saval (Barcelona).

Jack Cremers zegt aan die laatste orkest-combinatie (Saval-Ries) onvergetelijke herinneringen te bewaren dankzij een optreden op de oude binnenplaats van het hospitaal in Beaune in het Rhônedal, waar een hevig losbarstend noodweer de podiumoverkapping deed instorten, waardoor het gezelschap naar de kathedraal aldaar moest verkassen… “Harrie Ries zorgt altijd wel weer voor (instrumentale) sensatie. Ongetwijfeld ook woensdagavond 26 juni in Eys.”

Helicon past in het Limburgs karakter van het Muziekdagen-programma 2019, dat op 23 juni in Eys opent met een wandelconcert naar een hoeve op Elkenrade met Daphne Ramakers, Lien Haegeman, Rob Meijers en Pascal Pittie, ook bij het Eyserhofconcert van 28 juni met South Soul Collected en bij de 57e en laatste afsluiting met Mozarts Krönungsmesse, met Limburgse zangers, solisten (onder andere sopraan Kelly God), een orkest onder leiding van Wilfred Sassen; het geheel onder directie van Edouard Rasquin.